Hlavní obsah

Peking podle Washingtonu pustil inspektory WHO jen tam, kam sám chtěl

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy jsou silně znepokojeny tím, jak Čína zprostředkovala závěry mise Světové zdravotnické organizace (WHO), která v čínském Wu-chanu čtyři týdny pátrala po původu pandemie koronaviru.

Foto: Aly Song, Reuters

Šéf týmu WHO ve Wu-chanu Peter Ben Embarek ukazuje možné způsoby rozšíření covidu

Článek

Podle Jakea Sullivana, poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost, je naprosto klíčové, aby zpráva WHO byla nezávislá a „bez vměšování a úprav ze strany čínské vlády“.

„Abychom mohli lépe pochopit nynější pandemii a lépe se připravit na další, musí Čína poskytnout data z prvních dnů, kdy nákaza propukla,“ zdůraznil Sullivan.

Pochybnosti o závěrech mise posílil i fakt, že její člen nejprve označil možnost úniku koronaviru z laboratoře ve Wu-chanu za „velmi nepravděpodobnou“.

WHO otočila. Únik viru z wuchanské laboratoře nevylučuje

Koronavirus

Jeho informaci převzala řada světových médií. Později ale Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace prohlásil, že všechny hypotézy ohledně původu infekce jsou „otevřené“.

Reklama

Výběr článků

Načítám