Hlavní obsah

Poláci mají zakódovaný „gen odporu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koronavirem bojuje 38milionové Polsko se zavázanýma očima a dopady každý vidí. Denně s covidem-19 umírá kolem 500 lidí, což je rekord v Evropské unii a „ve světě Polsko předbíhají pouze Rusko a Ukrajina“, upozornil v pondělí portál natemat.pl. Dodal, že jde o „hrůzostrašný údaj“.

Foto: EPA/EFE, Profimedia.cz

Protest proti koronavirovým opatřením v polském Gdaňsku. Ta jsou přitom ve srovnání s evropskými zeměmi spíše mírná.

Článek

„To je, jako kdyby denně spadla tři plně obsazená dopravní letadla a nikdo by nepřežil,“ napsal natemat.pl.

Upozornil, že umírají hlavně starší, neočkovaní lidé, ale vládní moc v Polsku nezavádí přísnější opatření. Premiér Mateusz Morawiecki s ministrem zdravotnictví Adamem Niedzielským shodně opakují, že zavádění restriktivních kroků by mohlo vyvolat vlnu nepokojů v zemi, protože „Poláci mají v sobě už staletí zakódovaný gen odporu“.

Stejně velkým problémem zůstává, že nejsou dodržována ani ta současná opatření, tedy lidé se dostatečně nechrání.

Nejvíc obětí covidu v EU teď počítají v Polsku

Koronavirus

„Vláda sice zavedla několik bezpečnostních zásad v boji s pandemií, například covidový pas, povinnost nosit v uzavřených prostorách roušky (respirátory nejsou povinné), dodržovat odstupy či dostatečnou dezinfekci, ale nedbá na jejich dodržování,“ upozornil týdeník Polityka.

Aby se neřeklo…

Například ve vlacích, městské dopravě či v obchodních centrech možná i polovina lidí nemá nasazené roušky, nebo jen tak, aby se neřeklo, takže se kompletně míjejí účinkem.

„Polská vláda je avantgardou v bezmyšlenkovosti nebo jakési ospalosti,“ upozornila Polityka. V zemi je 54 procent očkovaných proti koronaviru, ale její kampaň za zvýšení proočkovanosti obyvatelstva je „málo stravitelná a nekompletní“, napsal dále týdeník.

Až 15 milionů. V Polsku se nakazilo výrazně více lidí, než udává statistika

Evropa

Dodal, že Morawieckého kabinet si nechce pohněvat tu část veřejnosti, která je proti očkování, protože jak ukazují průzkumy, jsou to hlavně voliči vládního Práva a spravedlnosti.

Co říká statistika
Testy v neděli v zemi prokázaly dalších 13 115 nákaz koronavirem.
To je ve srovnání s předchozí nedělí o šest procent vyšší denní přírůstek.
Od začátku pandemie se v Polsku potvrdilo přes 3,5 milionu koronavirových infekcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám