Hlavní obsah

Nejvíc obětí covidu v EU teď počítají v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně komplikovaná je čtvrtá vlna pandemie covidu-19 v Polsku. „Za uplynulý den přibylo rekordních 460 obětí a 28 380 nakažených koronavirem,“ uvedl ve středu náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska. Podle oficiálních statistik v Polsku v současné době umírá s covidem nejvíce lidí ze zemí Evropské unie.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Personál pečující o nakaženého koronavirem v nemocnici v Krakově.

Článek

„Za měsíc budou Vánoce, je proto málo pravděpodobné, že jejich průběh naruší dodatečně zaváděná opatření proti koronaviru,“ uvedl pro portál wp.pl ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Dodal, že by zřejmě nebyla účinná.

Odlišné stanovisko zastává Pawel Gresiowski, přední polský imunolog a expert Hlavní lékařské rady pro boj s covidem-19.

„Pokud nebudou urychleně přijata opatření brzdící pandemii, bude u nás během Vánoc denně přibývat 40 až 50 tisíc nově infikovaných pa­cientů a Vánoce Polákům naruší hromadné pohřby obětí koronaviru,“ prohlásil.

Jaká opatření zavádějí sousední země

Koronavirus

Umírá deset plných autobusů denně

„V Polsku denně umírá na covid-19 přibližně deset plných autobusů lidí. K nim je potřeba připočíst ještě další oběti, protože polské nemocnice zablokovali covidoví pacienti a další těžce nemocní se do nich vůbec nedostanou,“ upozornil imunolog Gresiowski.

Virus se v Polsku šíří živelně, nejsou zaváděna žádná dodatečná, zpřísňující omezení. Polsko je příkladem biologického experimentu – toho, co je schopen tento nebezpečný virus udělat se společností, která se před ním vůbec nechrání.

Za strategii „vždyť nějak bude“ doplatí nevinní lidé svými životy, uvedl portál wp.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám