Hlavní obsah

Onemocnět covidem krátce po očkování? Reálné, i když vakcína funguje

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpoklad, že člověk, který se nechá naočkovat, je vůči nákaze covidem-19 ihned imunní, není správný. Dokazuje to případ z Kalifornie, kdy se nákaza u zdravotníka projevila zhruba týden po očkování. Vysvětlení je však zcela logické, lidské tělo potřebuje čas na vytvoření protilátek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu 45letého zdravotníka Matthewa W. z Kalifornie, u kterého se nákaza potvrdila osm dní poté, co se nechal naočkovat vakcínou od společnosti Pfizer, informovala ve středu agentura Reuters.

Panika ani spekulace o účinnosti vakcíny však rozhodně nejsou na místě. Lidské tělo totiž po jakémkoliv očkování potřebuje k vytvoření protilátek určitou dobu, která může trvat i dva týdny.

Británie schválila vakcínu proti koronaviru od firmy AstraZeneca

Evropa

Matthew dostal první dávku vakcíny 18. prosince. Kromě bolavého místa na ruce netrpěl žádnými vedlejšími příznaky. O osm dní později však začal pociťovat symptomy nákazy koronavirem, což potvrdily následné testy.

Specialista infekčních chorob ze San Diega Christian Ramers však podotýká, že s takovým scénářem se u ojedinělých případů počítalo. „Už z klinických testů víme, že vytvoření protilátek v lidském těle trvá zhruba 10 až 14 dní,” vysvětluje Ramers.

„První dávka vakcíny má účinnost okolo 50 procent, po druhé dávce se zvyšuje zhruba na 95 procent,” doplnil Ramers s tím, že podobné případy se zřejmě budou v průběhu očkování populace objevovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám