Hlavní obsah

Omikron dál postupuje, lůžka nezatěžuje

Laboratoře za úterý potvrdily infekci covidem u 12 366 osob. V mezitýdenním srovnání je to zhruba o pětinu případů více. Týdenní incidence stoupla na 440 nakažených na sto tisíc obyvatel. Nakažlivější varianta omikron v Česku podle Státního zdravotního ústavu již převládla. Zatím se ale zdá, že nezpůsobuje vážné komplikace, kvůli kterým by nakažení končili na JIP.

Článek

Nemocniční péči k úterý potřebovalo 2353 pacientů s covidem, víc než 400 jich je ve vážném stavu. Počty pacientů už několik týdnů za sebou klesají. Na začátku minulého týdne jich bylo zhruba o 740 víc.

V přepočtu na sto tisíc obyvatel připadalo k středečnímu ránu 440 nakažených za sedm dnů. Nejvíce se nákaza šíří v Praze, kde je incidence 829. Následuje Středočeský kraj (518), nejlépe je na tom Vysočina (287).

Laboratoře provedly v úterý téměř 93 tisíc testů na koronavirus, o týden dříve jich bylo o zhruba 3,5 tisíce více. V úterý se mírně zvýšila i pozitivita testů u lidí, kteří mají příznaky nemoci. Covid se potvrdil přibližně u čtvrtiny testovaných.

Neuvěřitelné číslo. Omikron se zdá být až o 99 procent méně smrtící než delta

Evropa

V Česku kvůli obavám z omikronu od úterý platí nové podmínky pro karanténu a izolaci. U bezpříznakových osob trvá v obou případech pět dnů. Výjimku mají podle pokynu ministerstva plně očkovaní nebo osoby po prodělaném covidu v uplynulém půl roce.

Pokud má dotčený příznaky, zůstane v izolace minimálně pět dnů, zřejmě i déle. Podmínkou je, aby dva dny před ukončením karantény žádné příznaky neměl.

Současně se od 17. ledna začne s intenzivním testováním na pracovištích. Antigenní test čeká všechny zaměstnance bez ohledu na očkování nebo prodělaný covid dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dnů, podle provozu firmy.

Dobrá zpráva o omikronu: Už se nám tu nikdo nedusí, říká izraelský lékař

Blízký a Střední východ

Od stejného data se mění pravidla i pro školy. Žáci a zaměstnanci škol se dvakrát týdně testovali dosud. Od pondělí postačí jednou týdně. Dál se to bude týkat všech: i očkovaných a vyléčených.

Reklama

Výběr článků

Načítám