Hlavní obsah

Další nadějná vakcína: Látka od Novavaxu chrání téměř stoprocentně, část se má vyrábět v ČR

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Vakcína NVX-CoV2373 od americké firmy Novavax, jejíž jedna složka by se měla vyrábět v ČR, ukázala při třetí fázi klinických testů 96procentní účinnost při ochraně před covidem-19 vyvolaným původní variantou koronaviru SARS-CoV-2. Podle prohlášení výrobce to dokládá analýza dat z testování v Británii. Testy dále pokračují v USA a Jižní Africe.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína od Novavaxu.

Článek

Před nakažlivější britskou mutací viru B117 vakcína chránila se zhruba 86procentní účinností. Před nejtěžším průběhem covidu-19 bez ohledu na to, která varianta ho vyvolala, pak chránila dokonce se stoprocentní účinností.

„Jsme velmi povzbuzeni získanými daty,“ pochvaloval si ředitel Novavaxu Stanley Erck. Výsledky závěrečné analýzy v Británii jsou ve shodě s předběžnými daty, která byla zveřejněna v lednu. I tehdy se ukázalo, že vakcína Novavax je účinná z 96 procent vůči nákaze původní variantou koronaviru a z 86 procent vůči té britské.

Do testů v Británii se zapojilo 15 000 lidí, z nichž čtvrtina jich byla starší 65 let.

Vakcína od Novavaxu má účinnost 89 procent

Koronavirus

Výsledky jsou podobné, nebo dokonce o malinko lepší než u pokročilých mRNA vakcín od Pfizeru/BioNTechu a Moderny a lepší než u adenovirové vakcíny od AstraZeneky.

Otázkou ovšem budou výsledky testů z JAR. Tam jedna menší studie ukázala, že proti místní mutaci byla vakcína od Novavaxu účinná jen z přibližně 55 procent, ovšem vakcína od AstraZeneky v nich doslova propadla, když se její účinnost u lehkého průběhu dostala jen lehce nad dvacet procent.

V JAR stáhli vakcínu od AstraZeneky. Na mírný průběh prý účinkuje jen omezeně

Koronavirus

Podle agentury Reuters je tak očkovací látka od Novavaxu zase o krok blíže schválení lékovými regulátory. V USA to však bude možné až poté, co skončí testy v USA, které stále probíhají.

Novavax je kromě preparátů od firmy CureVac a ruské vakcíny Sputnik V jednou z očkovacích látek, které v současnosti posuzuje Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Ta dosud pro používání v zemích EU schválila vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a nejnověji i Johnson & Johnson.

Evropská léková agentura dala zelenou vakcíně Johnson & Johnson

Evropa

Úspěch vakcíny od Novavaxu v testech vedl k nárůstu zájmu o ni, což se má odrazit také na příjmech společnosti. Letošní růst příjmů by měl podle odhadů překonat i nárůst o 57 procent za posledních pět let, uvedl server Yahoo Finance.

Ředitel Stanley Erck očekává, že by měla být firma schopna vyrábět dvě miliardy dávek ročně. Odpovídající navýšení kapacity výroby by pak mělo být hotové do půl roku. Ještě před rokem totiž neměla firma žádné výrobní kapacity, ale během roku „vybudovala globální sít továren a partnerů v deseti zemích“.

Loni koupila mimo jiné továrnu na vakcíny v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy. Tam by se měla vyrábět jedna ze dvou klíčových složek.

Američané koupili firmu u Kostelce. Měla by chrlit až miliardy vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Proteinová vakcína

„Jde o další typ vakcín, než jsou dosud registrované. V případě vakcíny od společnosti Novavax se jedná o tzv. proteinovou vakcínu, která obsahuje části vyrobené z laboratorně připravené verze S-proteinu koronaviru,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Vakcína tedy obsahuje  glykoprotein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, a tělo si proti němu vytvoří protilátky. Proteinové vakcíny jsou bezpečné, ale nemusejí stimulovat vytvoření dostatečného množství protilátek. Proto NCX-CoV2373 obsahuje ještě látku, která pomáhá navýšit imunitní odpověď organismu na očkovací látku.

Do těla se v očkovací látce od Novavaxu vnáší přímo s-protein viru. Na rozdíl od mRNA vakcín nebo vakcín využívajících virového vektoru, které v sobě mají část RNA viru, popisují s-protein, takže si ho začnou buňky v těle samy vyrábět.

Zbytek je už stejný. Lidský imunitní systém rozpozná cizorodé částice bílkovin a vytvoří proti nim přirozenou obranu – protilátky a specifické T-buňky imunitního systému patřící mezi bílé krvinky. Pokud se naočkovaná osoba dostane do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná jeho s-protein a spustí se imunitní reakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám