Hlavní obsah

Němci neděsí lidi brutalitou jako česká vláda. Neočkované přesvědčují vtipem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zatímco česká vláda nasadila na podporu očkování „brutální kampaň“ zobrazující naturalistické fotky z lůžek jednotky intenzivní péče, sousední Německo se vydalo jinou cestou. Stokrát opakované argumenty odpůrců vakcíny vyvrací vtipnými ilustracemi. Ty pro Spolkové centrum pro zdravotní výchovu nakreslil populární kreslíř Ralph Ruthe.

Foto: Spolkové centrum pro zdravotní výchovu, Překlad: Novinky

Kampaň na podporu očkování v Německu

Článek

„Doktore, mám krokodýla, i když mám helmu!” říká na prvním z obrázků vyděšená zebra. „Bez helmy byste teď možná ležela na intenzivní péči,” pohotově reaguje zebří lékař.

Ilustrace zjevně naráží na často omílaný argument lidí zdráhajících se nechat se očkovat, tedy jaký má smysl do sebe nechat vpíchnout vakcínu, když může covid-19 chytit i očkovaný jedinec.

Pravděpodobnost těžkého průběhu (a ostatně i dalšího šíření) je přitom u naočkovaných lidí výrazně nižší, což opakovaně potvrzují studie.

Na stejném principu funguje i druhý obrázek, ukazující akvarijní rybičky chránící se deštníkem před predátorem v podobě kocoura.

Foto: Spolkové centrum pro zdravotní výchovu, Překlad: Novinky

Kampaň na podporu očkování v Německu

Obě ilustrace zatím na sociálních sítích sdílejí velký úspěch. Jen na facebookovém profilu Spolkového ministerstva zdravotnictví mají za necelý den okolo čtyř tisíc reakcí, převážně pozitivních. Dva tisíce z nich tuto „kampaň” sdílelo dál.

Za obrázky stojí oblíbený kreslíř Ralph Ruthe, který je připravil pro Spolkové centrum pro zdravotní výchovu. To spadá pod resort zdravotnictví a mezi jeho hlavními prioritami je informování veřejnosti o prevenci a podpoře zdraví.

Česká vláda raději brutální kampaň

České ministerstvo zdravotnictví tento týden spustilo novou kampaň, která by měla váhající občany přesvědčit, aby se nechali proti covidu-19 naočkovat. Na vtip rozhodně nesází. Fotografie skutečných pacientů z JIP doprovázejí apely typu „Měl plno výmluv”, nebo „Myslela, že to nespěchá”.

Je naturalistická, ale ukazuje reálný stav, hájí Vojtěch brutální kampaň

Domácí

Kampaň čelila hned po spuštění kritice, dosluhující šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) ji ale chválil. „Pan premiér ji nazval brutální, ale já bych ji nazval realistickou,“ řekl ministr a dodal, že fotografie jsou reportážní a ukazují reálný stav v českých nemocnicích.

Okamžitě tu nechutnou kampaň zastavte, píše rektor ČVUT Vojtěchovi

Domácí

Proti kampani se vyslovil například rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěch Petráček, který Vojtěchovi napsal otevřený dopis. Vyzývá jej k okamžitému zastavení kampaně, která je podle něj „agresivní“, „nechutná“ a „neetická“.

Anketa

Která kampaň na podporu očkování bude podle vás více účinnější?
Česká
13,5 %
Německá
27 %
Ani jedna
59,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5219 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám