Hlavní obsah

Očkování od Pfizeru po druhé dávce chrání skvěle, hlásí Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Z Izraele, který je světovým lídrem v celoplošné očkovací kampani obyvatelstva proti koronaviru, přišla dobrá zpráva. Vakcína společností Pfizer/BioNTech předčila očekávání. Po podání druhé dávky vykazuje takřka stoprocentní účinnost. Vyplývá to z údajů zveřejněných izraelskou zdravotní pojišťovnou Makabi.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Z celkem 428 tisíc sledovaných pacientů se týden po naočkování druhou dávkou vakcíny konsorcia Pfizer/BioNTech nakazilo koronavirem pouhých 63 pacientů. To odpovídá 0,014 procenta.

S delším než týdenním odstupem od druhé dávky prozatím pojišťovna Makabi eviduje 20 nakažených z celkem 128 600 naočkovaných druhou dávkou, což odpovídá 0,01 procenta. Jedná se prozatím o předběžné údaje a na posouzení je ještě brzy, podle viceprezidentky pojišťovny Makabi Anaty Ekky Zoharové jsou ale zmiňovaná čísla velmi nadějná.

Podíl hospitalizovaných seniorů v Izraeli s očkováním prudce klesá

Koronavirus

„Ty výsledky jsou povzbuzující,“ uvedla Zoharová podle deníku The New York Times. U toho mála pacientů, kteří se i přes očkování koronavirem nakazili, se navíc projevily jen mírné příznaky. „U těchto pacientů budeme bedlivě sledovat, zda se u nich nerozvinou další komplikace,“ uvedla dále Zoharová.

Zabírá už první dávka

Dobré výsledky vykazuje vakcína od firem Pfizer a BioNTech už po první dávce. A to přesto, že hlavní izraelský koordinátor boje proti koronaviru Nachman Aš minulý týden uvedl, že se v období po podání první dávky a při čekání na druhou infikovalo 12 400 Izraelců.

Další zdravotní pojišťovna fungující v židovském státě Klalit na základě porovnání dat 200 tisíc nenaočkovaných Izraelců s údaji 200 tisíc pacientů, kteří vakcínu dostali, uvedla, že očkování snižuje riziko nákazy o 33 procent.

V Izraeli masově očkují, nakažených ale přibývá více než v ČR

Blízký a Střední východ

V devítimilionovém Izraeli už bylo naočkováno víc než 40 procent populace. To je zdaleka největší podíl ze všech zemí světa. Například v Česku, kde vakcinace podobně jako v celé Evropské unii vázne, dosud dostala vakcínu jen necelá dvě procenta obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám