Hlavní obsah

Nejvíce lidí se koronavirem nakazí v práci, projevilo se i otevření škol

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejčastějším místem nákazy covidem-19 je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) stále zaměstnání. Otevření škol se pak podle něj sice projevilo, ale ohnisek je řádově méně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

„Z trasování je vidět, kde se objevují ohniska. Pořád výrazně vede informace o tom, že došlo k nákaze v rámci zaměstnání. S větším počtem je tam také kolonka neuvedeno,“ uvedl ministr.

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

Domácí

To podle něj znamená, že lidé nechtějí zveřejňovat data o tom, kde mohlo k nákaze dojít, nebo se snaží informace nehlásit. „Nejedná se o sledování, ale o zastavení šíření, které je komunitní,“ upozornil. Není jasné, zda do této kolonky spadají i lidé, kteří prostě neví, kde se nakazili.

V nově otevřených školách se také objevují ohniska. „V poslední statistice za část minulého týdne se jednalo o šest set případů, v jiných oblastech se ale jedná o tisíce případů. Školy tak nejsou vnímány jako ložiska, která by byla extrémně nebezpečná. Bylo by ale falešné říkat, že tam nedochází k přenosu,“ dodal.

Restaurace jen do 20:00 

V posledních dvou dnech se totiž zhoršil index rizika v rámci protiepidemického systému PES, který nově odpovídá přísnějšímu, čtvrtému stupni.

Do čtvrtého stupně se Česko nevrací

Domácí

V rámci něho by došlo k opětovnému uzavření restaurací, většiny obchodů i služeb. K tomu ale vláda v pondělí nepřistoupila. Rozhodla pouze o zkrácení otevírací doby restaurací, které mohou mít nově do 20:00, a o zákazu pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám