Hlavní obsah

Nechte se očkovat, naléhá rakouský kancléř na mladé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Počty nově nakažených koronavirem v Rakousku se zvyšují. Infekce řádí především mezi mladými lidmi. Zdravotnické úřady hlásí, že 70 procent nově infikovaných je mladších 35 let. Pouhých pět procent nakažených spadá do věkové kategorie nad 65 let, píše deník Krone.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) a ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein (Zelení) ve společném vystoupení naléhavě vyzývají mladou generaci, aby se nechala očkovat.

„Jediné řešení boje s koronavirem je očkování, očkování, očkování. Proto vyzýváme zvláště mladé, prosím, nechte se očkovat. S rozšířením delta varianty (indická varianta - pozn. redakce) jste nejpostiženější věkovou skupinou. Proti této mutaci ale očkování chrání,“ uvedli oba politici.

Rakousko plánuje za dva týdny zrušit roušky v obchodech

Evropa

„Jsme schopni očkovat každého, kdo o to projeví zájem. Je více vakcín než zájemců o očkování. Udělejte si proto čas, sjednejte si termín očkování a chraňte se před virem. Data o nákaze mluví jasně: očkováním jste chráněni,“ burcoval kancléř Kurz mladé.

„Díky povinnosti předkládat potvrzení (potvrzení o očkování, negativní test nebo potvrzení o prodělání covid-19 - pozn. redakce) a shromažďování kontaktních údajů v gastronomických zařízení máme přehled o ohniscích nákazy a případných klastrech,“ uvedl Mückstein.

Pandemie v Rakousku pro očkované skončila, oznámil Kurz

Evropa

„Abychom mohli zachovat rozvolnění, musíme nyní společně bojovat proti delta mutaci. Zvláště důležité pro zadržení mutace delta je plné naočkování. První dávka vakcíny úplnou ochranu před nákazou nedává,“ dodal.

Počty nakažených budou růst, ale s rozšířeným očkováním se nákaza bude šířit za jiných podmínek. Vláda je podle Kurze na podzim dobře připravená a bude reagovat rychle a přesně. „Nejlepším lékem je, a nadále bude, očkování,“ uzavírají Kurz a Mückstein.

Rakousko dál rozvolňuje, Česko ne. Netroufám si už do toho mluvit, říká Babiš

Domácí

Během 24 hodin přibylo v Rakousku 332 nově nakažených koronavirem. V nemocnici skončilo 114 osob a 33 z nich je na jednotkách intenzivní péče. Nejvíce nových případů hlásí Vídeň, a to 109. V Dolním Rakousku je 51, Korutany mají 20, Horní Rakousko 39 a Štýrsko 32. V Tyrolsku registrují 23 nově nakažených, 18 v Salzbursku a 10 ve Vorarlbersku. Nulu nakažených hlásí Burgenland.

Reklama

Výběr článků

Načítám