Hlavní obsah

Slováci si budou od června sami volit vakcínu. Na výběr bude i Sputnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci změny očkovacího systému si Slováci od prvního června budou moci sami vybírat, kterou vakcínou chtějí být očkováni proti covidu-19. Ve středu to potvrdil slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

Ministr připustil, že mezi vakcínami na výběr bude také Sputnik V, který dosud není zaregistrovaný Evropskou lékovou agenturou. „Součástí změny bude také to, že budou očkovat také všeobecní lékaři,“ dodal Lengvarský.

Slovensko také dočasně přerušilo očkování látkou od AstraZeneky. Důvodem byl podle ministra její nedostatek. „V budoucnu plánujeme obnovit očkování touto vakcínou, až budou zabezpečené dodávky,“ řekl Lengvarský.

V nejbližších dnech začne Slovensko očkovat Sputnikem, tvrdí Matovič

Evropa

Ministr tak vyvrátil informace, že hlavním důvodem zastavení očkování bylo nedávné úmrtí 47leté ženy po očkování vakcínou AstraZeneca. Pacientka trpěla genetickou poruchou, která nebyla detekovatelná před očkováním. „Vzhledem ke genetické predispozici byla souvislost mezi očkováním a následnou trombózou stanovena jako pravděpodobná,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Vakcína AstraZeneca byla na Slovensku určena pro věkovou kategorii 18 až 44 let. Předtím se jí ale očkovaly i osoby starší. Nyní se lidé od 45 let očkují vakcínami Pfizer a Moderna.

Reklama

Výběr článků

Načítám