Hlavní obsah

Na karlovarských JIP končí stále mladší pacienti bez dalších nemocí

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nemocnicích v Karlovarském kraji začínají mezi pacienty na jednotkách intenzivní péče převládat mladší ročníky narození. Zatímco na počátku pandemie se jednalo zejména o pacienty ve věku sedmdesát osmdesát let, v současné době to jsou spíše šedesátníci, padesátníci, a dokonce i jednadvacetiletý mladík.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Nemocnice v Chebu

Článek

„Máme problém s tím, že se nám docela mění věková struktura pacientů,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a v Sokolově.

Pokud nebudou lůžka, Karlovarský kraj požádá o převozy do Německa

Domácí

Jak uvedl, v minulých měsících byli na jednotky intenzivní péče přijímáni především pacienti pokročilého seniorského věku s přidruženými nemocemi. V současné době to jsou ale běžně o generaci mladší pacienti, kteří jsou relativně zdraví, bez dalších onemocnění. „Jedná se o příjmy na jednotky intenzivní péče ve velmi vážných stavech,“ upřesnil mluvčí.

„Nejmladší pacient, kterého nyní máme na JIP, tak je ročník 1999,“ uvedl Podracký na dokreslení situace. „Opravdu to začíná nabírat nepříjemný směr,“ dodal.

V karlovarské nemocnici bylo ve čtvrtek dopoledne obsazeno pacienty s covidem-19 patnáct z celkových osmnácti intenzivních lůžek a 74 lůžek standardních. Dvanáct z patnácti intenzivních a celkem čtyřicet pacientů na standardních lůžkách pak leželo v chebské nemocnici.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

„Situaci v nemocnicích řešíme tak, že permanentně převážíme pacienty,“ popsal situaci Podracký, podle kterého se situace s volnými lůžky každou chvíli mění. Vše se odvíjí od toho, jak přibývají noví a noví pacienti.

Mluvčí nemocnic: Z 10 ventilovaných 9 zemře

Struktura pacientů se mění i v nemocnicích v Sokolově a v Ostrově, které provozuje soukromá společnost Penta Hospitals CZ. „Nejsou tu výjimkou ročníky sedmdesát. Byla jsem na jednotce intenzivní péče a viděla tam pacienty ročníky 1977, 1978, ale i 1980. Dokonce jsou tam i mladší. Šedesáté a sedmdesáté ročníky jsou běžně pacienty našich intenzivních lůžek. Tato vlna je zasáhla mnohem více než seniory,“ popsala mluvčí nemocnic Markéta Singerová.

Omezte kontakty, přidejte rozum, prosí ředitelé královéhradeckých nemocnic

Domácí

„Napojení na ventilaci bohužel není vždycky výhrou,“ pokračovala. „Včera padlo číslo z lůžek intenzivní péče, a já jsem si to ověřovala, protože se mi to nezdálo, ale skutečně z deseti ventilovaných pacientů devět zemře. To je strašná statistika,“ popsala Singerová s tím, že každou chvíli do nemocnice přijíždějí další sanitky s novými pacienty.

V sokolovské nemocnici bylo ve čtvrtek dopoledne celkem 75 covid-19 pacientů pozitivních a z toho jedenáct na lůžkách intenzivní péče. V Ostrově pak na čtyřicet pacientů a dva z toho na intenzivní péči. „V ostrovské nemocnici ale máme navíc celou řadu post covidních pacientů v následné péči, kteří jsou stále napojeni na ventilátory, ale nejsou již infekční,“ popsala Singerová s tím, že pacienti jsou sem přesouváni proto, aby se uvolnila lůžka na intenzivních lůžkách.

Z obou nemocnic pokračují nadále masivní transporty pacientů, protože v pondělí byla nemocnice po víkendu zcela plná.

Bouchne to téměř jistě, virus má náskok, říká primář sokolovské nemocnice

Domácí

„Rádi bychom byli optimističtí, ale trochu se obáváme. Je vidět, že se u nás prohnala velká vlna a že je možné, že pokračuje dál do republiky,“ poznamenala mluvčí.

„Zdravotníci jsou opravdu vyčerpaní. Říkáme to pořád dokola. Musíme je ale chválit, kdyby to nebylo, bylo by to pro ně demotivující. Oni potřebují vědět, že je potřebujeme a že je jejich práce absolutně nezbytná. Je to důležité, protože když pak člověk vidí, že jim lidé nadávají, nadávají na očkování, na testování, tak je to pro ně deprimující,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám