Hlavní obsah

Lék proti covidu mohou praktici nově nasadit i po pouhém kontaktu s nakaženým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na infuzi monoklonálních protilátek mohou praktici nově posílat i rizikové pacienty, kteří byli v kontaktu s nakaženým, ale ještě se u nich neprokázal covid. Vyplývá to z mezioborového stanoviska devíti lékařských společností z konce srpna. Díky tomu se podaří nasadit léčbu protilátkami včas a zachytit nemoc ještě v zárodku. Pacienti se tak vůbec nemusí dostat do nemocnice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Případy, kdy lidé tuto dobu promeškali a k léku se tak nedostali, nebyly na jaře výjimkou, jak Právo opakovaně informovalo. Až po upozornění Práva ministerstvo zdravotnictví podmínky pro podávání těchto léků částečně změkčilo.

Nynější zpřístupnění léčby i při pouhém kontaktu s nakaženým je další krok, jak lépe ochránit ohrožené skupiny.

KONEČNĚ! Tvrdá kritéria pro podání nových léků na covid zmírněna

Domácí

„Jednoduchý příklad: máte manžele, kterým je přes šedesát let, a oba jsou obézní hypertonici. Manžel dostane covid. Manželka s ním sdílí domácnost, ale zatím nemá příznaky a covidový test jí zatím vyšel negativní. Přesto se dá očekávat, že už probíhá inkubační doba, kdy onemocnění propukne. Nečekalo by se tak na to, až se prokáže, že covid skutečně má,“ vysvětlil Právu šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Testování u praktiků

Tento postup se týká jen léku od Regeneronu (kombinace látky casirivimab s imdevimabem), jak vyplývá ze stanoviska. Na léčbu musí dojít do čtyř dnů od posledního kontaktu s nakaženým. Pacienti nesmějí být zároveň plně očkovaní, anebo je u nich pravděpodobné, že ani po vakcinaci nedosáhli plné imunitní ochrany.

Splňovat musí také další (zejména zdravotní) kritéria. „Casirivimab s imdevimabem by měly být podány všem osobám, které byly vystaveny riziku nákazy SARS-CoV-2 a splňují současně tyto podmínky (patří do rizikové skupiny, pozn. red.),“ stojí v dokumentu.

Praktici znovu zkusí přesvědčit důchodce k očkování. Za čtyři stovky, zvažuje vláda

Domácí

Společnosti ovšem zdůrazňují, že léčbu nelze použít jako prevenci covidu ani jako náhradu za očkování. Nasazení protilátkových léků má jednorázový efekt a nemá podle některých imunologů, kteří si nepřáli být jmenováni, smysl z hlediska dlouhodobé ochrany proti covidu.

Podle výsledků u pacientů, které jsme měli možnost sledovat, se zdá, že léčba protilátkami je skutečně velmi efektivní.
Petr Horák, vedoucí lékárník FN Motol

Zrychlit celý proces a dostat k nakaženým léčbu včas má pomoci i testování přímo v ordinacích. Využít antigenní či PCR test mohou praktici už několik měsíců. Důraz se klade na antigenní testy, které si praktici sami zajišťují. Na výsledek se nemusí dlouho čekat, nanejvýš desítky minut. I to hraje roli. Protilátkové léky se totiž mohou podat nanejvýš desátý den od prvních příznaků. Pak už není léčba účinná nebo může i uškodit. Čekání na výsledek PCR testu tak může proces léčby zbytečně zbrzdit.

„Je to změna spíše v tom,  aby pacienta s podezřením na covid nebo s respiračním infektem přednostně viděl lékař a provedl mu antigenní test,“ přiblížil Šonka.

Ve zkratce bude celý proces vypadat následovně: při prvních příznacích covidu se pacienti, především ti rizikoví, ozvou svému praktikovi. Ten je na předem dohodnutou hodinu pozve do ordinace a provede antigenní test na covid. Při pozitivním výsledku posoudí vhodnost léčby pro pacienta a případně mu hned domluví infuzi protilátek v nejbližší nemocnici.

Protilátky se uznávat nebudou. Lidem s nimi ale může stačit jen jedna dávka očkování

Domácí

Včasná léčba

Monoklonální protilátky, jako je bamlanivimab, nově etesevimab či lék Regn-cov2, jsou určené těm, u kterých hrozí vážný průběh nemoci a hospitalizace. Bez dalších omezení jde o seniory nad 65 let, dále třeba o osoby s vybranými chronickými onemocněními, po transplantaci některých orgánů, onkologicky nemocné nebo s oslabenou imunitou.

Dostupná je i pro lidi s obezitou II. a vyššího stupně (BMI nad 35), cukrovkou nebo třeba těžkým astmatem. Záleží také na posouzení lékaře.

„Podle výsledků u pacientů, které jsme měli možnost sledovat, se zdá, že léčba protilátkami je skutečně velmi efektivní,“ sdělil Právu vedoucí lékárník FN Motol Petr Horák.

Čeští vědci vyvinuli test, který rychle určí účinné protilátky proti covidu

Koronavirus

Léčbu dosud nasadili v motolské nemocnici asi stovce nakažených, v brněnské fakultní nemocnici bezmála dvěma stům nakažených, podobně i ve Fakultní Thomayerově nemocnici.

Přes léto počty nakažených opadly, teď ale nabírají na síle. O to důležitější je včas zavolat lékaři, který léčbu domluví. Zatím se tak příliš neděje. „Od začátku září jsme zatím měli pouze dva pacienty,“ poznamenal Horák.

Denně se přitom do nemocnice dostávají další lidé s covidem. Hospitalizováno je aktuálně 154 pacientů. Seniorů je mezi nimi podle ÚZIS minimum, ani ti by tam ale končit nemuseli. Vedle toho stále zůstává přes 400 tisíc starších 60 let  úplně bez očkování proti covidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám