Hlavní obsah

Očkování spustily také USA a Kanada

DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v pondělí zahájily očkování proti koronaviru. Země s 330 miliony obyvatel tak činí v době, kdy se počet Američanů, kteří zemřeli s covidem, přiblížil 300 tisícům. Počet nově infikovaných mezitím pokračoval ve strmém růstu – jen v neděli to bylo téměř 191 tisíc lidí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu. Ilustrační foto

Článek

Už o víkendu začala distribuce vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, kterou koncem minulého týdne schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Preparát dorazil do 145 nemocnic a očkovacích center po celé zemi.

První vakcína podána. Blahopřeji, USA! Blahopřeji, světe!
Donald Trump, prezident

Plán počítá s tím, že v první linii budou očkováni zdravotníci, obyvatelé pečovatelských ústavů a domovů důchodců. Jako první dostala vakcínu zdravotní sestra z jednotky intenzivní péče Sandra Lindsayová v nemocnici v newyorském Queensu. „První vakcína podána. Blahopřeji, USA! Blahopřeji, světe!“ komentoval na Twitteru událost dosluhující prezident Donald Trump.

Trump také popřel zprávu agentury Bloomberg, že on a jeho spolupracovníci z Bílého domu se nechají naočkovat přednostně už během pondělí. Trump napsal na Twitteru, že pozměnil příslušný plán a že jeho vakcinace zatím není na programu. On sám se prý nechá naočkovat „ve vhodnou dobu“, na což se podle svých slov těší.

„Očkování pracovníků Bílého domu je na programu o něco později, ledaže by to bylo bezpodmínečně nutné,“ dodal Trump, který v říjnu ve svých 74 letech sám infekci koronavirem prodělal a strávil kvůli tomu i tři dny v nemocnici.

Do konce letošního roku má výrobce rozvézt na 40 milionů dávek vakcíny. Během prvního čtvrtletí příštího roku má pak dvě dávky očkování nutné pro vytvoření imunity dostat na 100 milionů lidí, což je skoro třetina obyvatel Spojených států. Půjde o největší očkovací kampaň v historii země.

Německo staví očkovací centra ostošest. V Česku Babiš teprve navrhuje zmocněnce

Koronavirus

Americká vláda si smluvně zajistila 100 milionů dávek. Dalších 100 milionů vakcín chce koupit od amerického výrobce Moderna. Jeho preparát FDA zatím neschválila, očekává se to ale koncem tohoto týdne.

Podle plánu by vakcíny v zásadě měly být pro Američany zdarma. Poskytovatelé by si ale mohli účtovat za výkon blíže neupřesněný poplatek, který by však mohly uhradit pojišťovny.

S očkováním se chystá začít také Kanada. Premiér Justin Trudeau v pondělí na Twitteru potvrdil, že do země dorazilo už prvních 30 tisíc dávek preparátu Pfizer/BioNTech, které byly rozvezeny na 14 míst.

OECD varuje před sobectvím

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mezitím kritizovala, že bohaté průmyslové země postupují příliš sobecky ve snaze zajistit si dostatek vakcíny proti koronaviru. „Některé země mají vakcíny příliš mnoho, zatímco jiné nemají nic,“ řekl šéf OECD Ángel Gurría německému listu Die Welt.

Pfizer: Příští rok vyrobíme 1,3 miliardy vakcín

Koronavirus

Například Kanada se zhruba 40 miliony obyvatel si zajistila 300 milionů dávek. To je podle Gurríi příliš velké množství i při zohlednění toho, že u vakcín firem BioNTech a Pfizer budou zapotřebí dvě dávky na osobu. Šéf OECD rovněž poukázal na to, že USA se zhruba 330 miliony obyvatel si zajistily 800 milionů dávek vakcíny a také Německo objednalo více, než bude potřebovat, i když v jeho případě je nepoměr menší.

Podle Gurríi je zapotřebí rozdělit vakcínu proti koronaviru spravedlivějším způsobem. „Bylo by to moudré pro všechny. Tento virus porazíme pouze tehdy, pokud ho porazíme po celém světě,“ prohlásil šéf OECD.

Reklama

Výběr článků

Načítám