Hlavní obsah

Jsme partyzáni, kasají se antirouškaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ze tří zadržených antirouškařů, kteří minulý týden blokovali provoz supermarketu v Piešťanech a proti nimž musela zasáhnout policie, jsou bývalí profesionální vojáci. Potvrdil to Jaroslav Naď, slovenský ministr obrany.

Foto: Profimedia.cz

Slováci čekají na očkování v nákupním středisku v Banské Bystrici.

Článek

„Z armády odešli v rámci očisťování služby. Dnes záměrně chodí z jednoho obchodu do druhého po celém Slovensku a provokují,“ řekl Naď.

Deník Sme konstatoval, že jeden z obviněných expříslušníků armády odešel z ozbrojených sil na vlastní žádost v roce 2020 a druhý se radikalizoval v době pandemie. Řadí se mezi aktivisty, kteří o sobě dali vědět při automobilových protestech letos v létě v Topoľčanech a při blokádě ulic v Bratislavě.

Protestuje i invalida

Podle Sme bitku s policisty v Piešťanech vyprovokoval právě někdejší profesionální voják v maskáčích, který jako jediný skončil ve vazbě. „Policie se zabývá i osobami, které na sociálních sítích vyhrožují policistům a vyzývají ostatní k násilnostem,“ sdělila policie.

Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených. Plánuje zvýhodnit očkované

Koronavirus

List napsal, že na veřejnosti působí dvě na sobě nezávislé skupiny lidí, které chodí do obchodů demonstrativně bez roušek a snaží se přesvědčit okolí, že není potřeba dodržovat žádná opatření. Své jednání natáčejí, zveřejňují na sociálních sítích a získávají tak fanoušky. Sami se označují za „partyzánské skupiny“.

Skupina antirouškařů se zviditelnila poté, kdy v říjnu zveřejnila video o zadržení invalidního muže v klientském centru ve městě Prievidza. Muž si odmítl nasadit roušku i předložit doklad a hlídka ho předvedla na policejní stanici. „Od začátku se choval arogantně a neměl zájem s policií komu­nikovat,“ sdělila po incidentu policie.

Na covid zemřela slovenská lékařka. Rozmlouvala pacientům očkování

Zahraniční

Muž kladl odpor, museli mu nasadit pouta a z klientského centra ho doslova vynést, protože odmítl vstát ze země. Skupina zveřejnila video s komentářem o policejním násilí proti bez­brannému invalidovi.

Juraj Krúpa (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO), předseda branně-bezpečnostního výboru parlamentu, konstatoval, že invalidní muž je vyšetřován kvůli 17 přestupkům. „Bez ohledu na to, že je to důchodce a invalida, je to provokatér,“ nechal se slyšet Krúpa.

Umírala, o injekci ale nechce ani slyšet

Zatvrzelost odpůrců očkování výmluvně ilustruje případ z jednoho západoslovenského města. V místní nemocnici zdravotníci měli na plicní ventilaci osm dní asi čtyřicetiletou ženu, manažerku na středním stupni jednoho z řetězců supermarketů, s mimořádně těžkým průběhem onemocnění a zachránili jí život.

Odpůrce očkování Fico tajil nákazu

Evropa

„Několikrát nám plavala na druhý břeh, k lůžku se dostavil i kněz. Jakmile dokázala jen trochu komunikovat, nechala si předvolat primáře. Žádala po něm místopřísežné písemné prohlášení o tom, že v době, kdy o sobě nevěděla, ji tajně nenaočkovali proti covidu-19, aby si tak zvýšili proočkovanost,“ vylíčila Právu pod podmínkou anonymity lékařka, která byla jak u její záchrany, tak i poz­ději.

Takřka pět tisíc nákaz
Slovensko hlásí 4958 nových nákaz SARS-CoV-2. Zemřelo 45 infikovaných.
První dávkou naočkovali 2 523 310 lidí. Z nich dostalo i druhou dávku 2 409 976.

Reklama

Výběr článků

Načítám