Hlavní obsah

Izraelci zrušili covidové pasy. Kromě svateb

Izraelská vláda zrušila takzvané zelené covidové pasy, podmínku pro vstup na místa, kde se schází více lidí. V restauracích, kinech, hotelích, zábavních podnicích či tělocvičnách se podle listu The Jerusalem Post nebudou požadovat od neděle. Zůstanou v platnosti jen pro „rizikové“ akce, jako jsou svatby či večírky.

Foto: Reuters

Izrael rozvolňuje opatření.

Článek

Rozvolnění přichází bez ohledu na skutečnost, že v iz­raelských nemocnicích je 1085 covidových pacientů ve vážném stavu, což je o pětinu více než minulý týden, a čtvrtina všech provedených testů je pozitivních. Podle ministerstva zdravotnictví ale klesá počet nových nákaz – v pondělí jich bylo o téměř sedm tisíc méně než předchozí den – a reprodukční číslo je 0,92, což znamená, že země má vrchol omikronové vlny za sebou.

I Švédsko ruší opatření

Zahraniční

Rozruch kolem nového kmene

V Izraeli mezitím vypukl rozruch kolem tvrzení stanice Channel 12 a Kan news, že lékaři odhalili několik případů, kdy se lidé zotavující se z původního omikronového kmene BA.1 nakazili novým kmenem BA.2.

Sharon Alroyová Preisová, šéfka ministerského oddělení veřejného zdraví, ale jejich informace popřela a sdělila, že zatím nejsou známy případy opakující se infekce související s novým kmenem. BA.2 se octl v hledáčku vědců na celém světě hlavně kvůli vyšší nakažlivosti – podle dánského úřadu pro kontrolu infekčních nemocí je 1,5krát přenosnější než původní varianta.

Ze statistiky
Ve více než devítimilionovém Izraeli má ukončené očkování 66,1 procenta obyvatel.
Třetí, posilující dávku dostalo 55,2 procenta populace.
Čtvrtou injekci pak dostalo už 642 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám