Hlavní obsah

Izrael začne od neděle očkovat třetí dávkou vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Už tuto neděli začne Izrael – jako jeden z prvních států na světě – očkovat třetí dávkou vakcíny. První na řadě budou senioři starší 60 let, kteří druhou dávku obdrželi nejméně před pěti měsíci. Ve čtvrtek to po konzultaci s expertní skupinou oznámil tamní koordinátor pro boj s koronavirem Nachman Aš.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotník v očkovacím centru v Tel Avivu

Článek

Experti radící izraelskému ministerstvu zdravotnictví vydali doporučení ohledně třetí dávky už ve středu, i když se mezi sebou neshodli ohledně toho, zda by s takzvanou „podpůrnou” dávkou měli zdravotníci začít u skupiny nad 70, 65, nebo 60 let.

Ve čtvrtek pak Aš nařídil zdravotnickým zařízením, aby se připravila na podávání třetí dávky počínaje nadcházející nedělí, což je v Izraeli první den pracovního týdne. Izraelská média píší, že vláda s rozhodnutím nechtěla zbytečně vyčkávat.

Izrael umožní očkovat proti covidu už děti od pěti let. Ale jen výjimečně

Blízký a Střední východ

Nárok mají prozatím obyvatelé nad 60 let, kteří svou druhou dávku obdrželi nejméně před pěti měsíci.

Tři dny po sobě nad dva tisíce

Izrael bude teprve druhou zemí na světě, která k tomuto rozhodnutí přistoupila. Na začátku července spustilo očkování třetí dávkou Turecko, které začalo u zdravotníků a u lidí nad 50 let. Tuto neděli by pak s třetí dávkou mělo začít také Maďarsko.

Maďaři začnou dávat třetí dávku vakcíny

Evropa

Židovský stát se v posledních dnech snaží udržet na uzdě novou vlnu koronavirových infekcí. Zatímco před měsícem denně přibývalo jen pár desítek případů, nyní už tři dny po sobě počet nakažených překonal hranici dvou tisíc.

Jak uvádí deník The Times of Israel, vláda se k třetí dávce rozhodla zejména vzhledem k rostoucímu počtu těžkých případů, jichž je ke čtvrtečnímu dni 159.

Na koronavirus zabírá v laboratoři osmnáct existujících léků

Koronavirus

„Naše strategie je jasná: ochránit život a ochránit normální režim,” vysvětlil premiér Naftali Bennett jen pár hodin poté, co veřejnosti představil Zelený Covidpas, který funguje na obdobné bázi jako česká aplikace Tečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám