Hlavní obsah

Na koronavirus zabírá v laboratoři osmnáct existujících léků

Právo, brw

Na covid-19 – na buněčné úrovni – funguje až 18 již existujících léků. Zjistili to vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, kteří zkoumali více než 2800 již schválených preparátů. Testování podle listu The Jerusalem Post vedl Išaja Arkin, biochemik z Institutu Alexandra Silbermana, jenž byl mezi prvními vědci, kteří mohli studovat koronavirus způsobující SARS v roce 2004.

Foto: Gilead Sciences, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tým se zaměřil na již schválené léky proti jiným nemocem, protože to významně zkracuje schvalovací proceduru u regulátorů. „I když byly schváleny pro jiné indikace, máme například přesné údaje o jejich vedlejších účincích,“ vysvětlil Arkin.

Arzenál proti covidu-19 by měl být co největší
Išaja Arkin, biochemik z Institutu Alexandra Silbermana

Připomněl přitom rychlost, s jakou americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schvaloval remdesivir pro experimentální použití proti koronaviru. Lék byl původně určen proti infekcím způsobených viry ebola a marburg a na jeho vývoji se ve společnosti Gilead Sciences podílel i vědec Tomáš Cihlář, původem z České republiky.

Lék BC 007 by mohl oslabit dlouhý covid, tvrdí studie

Evropa

Podle listu si v testování vědců z Hebrejské univerzity „pozoruhodně dobře vedly darapladib – používaný k léčbě aterosklerózy – a flumatinib, který se využívá k léčbě některých druhů rakoviny krve“. Arkin a jeho tým nyní připravují klinické studie všech 18 léků, které prošly jejich sítem.

Izrael opětovně utahuje šrouby

„Bez nich žádný z léků nemohu doporučit,“ řekl s tím, že si je ale vědom, že „arzenál proti covidu-19“ by měl být co největší. Izrael mezitím kvůli neustávajícími růstu počtu nově nakažených obnovil některá omezení. Jde o „zelené pasy“, které umožňují vstup na akce s účastí nad 100 lidí. Vstup tak bude povolen pouze naočkovaným nebo těm, kdo prodělali covid-19.

Další možností je negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Výsledky rychlých testů se budou uznávat pouze v případě, že budou testy provedeny do 24 hodin před vstupem.

Izrael testuje na protilátky. Kvůli třetí dávce

Koronavirus

Kontrolu musí zajistit pořadatelé pod pokutou deset tisíc šekelů (66 300 Kč). Na vnitřních akcích jsou také znovu potřeba roušky.

Ze statistiky
V Izraeli je nyní téměř devět tisíc lidí nakažených koronavirem, 56 z nich ve vážném stavu.
Jen za úterý přibylo 1400 infekcí, nejvíc od poloviny března.
Od začátku epidemie se v Izraeli nakazilo přes 854 tisíc lidí a 6452 jich zemřelo.
Plně naočkováno je přes 5,2 milionu lidí (58 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám