Hlavní obsah

Francie zkracuje dobu izolace pro nakažené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Londýn

Navzdory nárůstu počtu nakažených ve Francii zkrátily tamější úřady pro nakažené a lidi, kteří s nimi přišli do kontaktu, dobu izolace. Pro očkované, kteří se nakazili, je to z deseti dní na sedm, píše server deníku Daily Mail. Novinky platí od pondělí.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Francouzská zdravotnická rada, poradní orgán vlády, totiž varoval, že kvůli nakažlivé variantě omikron hrozí zemi galského kohouta v lednu organizační rozvrat. Budou chybět lidé nejen ve zdravotnictví, ale i v zásobování, maloobchodě s potravinami, dopravě, energetice či školství.

Pokud se nakazil člověk, který má dvě vakcíny, musí se nyní izolovat na sedm dnů místo původních deseti. Tato „izolace může být zrušena po pěti dnech v případě negativního antigenního nebo negativního PCR testu a za podmínky, že po dobu 48 hodin nebude mít dotyčný žádné klinické známky infekce,“ uvedl ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Evropa potvrdila sto milionů nákaz

Koronavirus

Lidé nenaočkovaní či s nedokončenou vakcinací „se budou muset izolovat po dobu deseti dnů, izolace se může ukončit po sedmi dnech negativním antigenním nebo PCR testem a pokud nemá žádné známky infekce s možným propuštěním po sedmi dnech za stejných podmínek“.

Turecko podává už pátou dávku. Jen vybraným

Zahraniční

Uvolňují se také pravidla pro kontakty nakažených. Plně očkovaní lidé již nebudou muset dodržovat karanténu, ale budou se muset pravidelně testovat. První testy by se měly provést ve chvíli, kdy se zjistí, že byl dotyčný, s nímž jsme byli v kontaktu, nakažen. Další testy by měly následovat za dva a za čtyři dny.

Neočkovaní nebo ti, kteří vakcinaci nemají ukončenou, musí povinně do sedmidenní izolace, která bude ukončena negativním PCR testem.

Izrael schválil očkování lidí nad 60 let čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu

Zahraniční

Po dobu tří týdnů bude povinné „pro všechny zaměstnance, u nichž je to možné“ „minimálně tři až čtyři dny v týdnu pracovat v režimu home office“. Ti zaměstnavatelé, kteří budou vzdorovat a nechtějí toto nařízení dodržovat, budou potrestáni pokutou ve výši 1000 až 50 tisíc euro na zaměstnance. Pokud zaměstnavatel ani po výzvě nebude dodržovat toto nařízení, může dostat pokutu ve výši 3750 euro za zaměstnance.

Nenaočkují-li se, nesmí občané SAE vycestovat ze země

Zahraniční

Britští zdravotníci v karanténě

Kvůli vysoce nakažlivé variantě omikron se dostává pod tlak britské zdravotnictví. Zdravotnický personál se dostává do karantény nejen kvůli nákaze, ale vzhledem k rizikovým kontaktům. V posledních dnech se počet zdravotníků v karanténě zdvojnásobil, píše server Daily Mail.

Anglická část zdravotnického systému NHS evidovala k 26. prosinci přes 24 632 absencí. Na Silvestra se tento počet opět zdvojnásobil na téměř 50 tisíc, což představuje téměř polovinu všech absencí zaměstnanců, uvedl The Sunday Times.

Podle aktuálně platných pravidel musí lidé v Anglii po pozitivním testu na koronavirus do karantény nejméně na sedm dní, což v některých nemocnicích znamená stovky absencí týdně.

Délku karantény kvůli očekávanému velkému počtu nakažených a jejich kontaktů mají v plánu zkrátit i další země včetně ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám