Hlavní obsah

Francie čelí kritice za pomalé očkování. Takto by trvalo 3000 let, zlobí se odborníci

Paříž

Ve Francii dnes ještě zesílila kritika za údajně pomalé tempo očkování proti covidu-19. Podle agentury AFP ministr zdravotnictví Olivier Véran na dnešní tiskové konferenci uvedl, že vakcínu dostaly tisíce lidí a systém bude stále rychlejší. Sousední země ovšem již očkovaly desítky tisíc osob.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Sestra na covidovém oddělení ve francouzské nemocnici

Článek

Francie začala aplikovat vakcínu vyrobenou firmami Pfizer a BioNTech stejně jako mnoho dalších evropských zemí 27. prosince. K 1. lednu dostalo vakcínu podle údajů francouzského ministerstva zdravotnictví 516 osob, další čísla o počtu očkovaných ministerstvo zveřejní v úterý ráno. V Německu se nechalo očkovat přes 200.000 pacientů, v Británii přesáhl počet očkovaných pacientů milion.

„U tohoto rytmu nelze zůstat. Podle propočtů by nám v takovém případě očkování trvalo 3000 let," upozornil Bruno Megarbane, vedoucí oddělení intenzivní medicíny a toxikologie v pařížské nemocnici Lariboisière. „Za týden jsme naočkovali stejně osob jako Německo za půl hodiny, to je ubohé," podotkl Jordan Bardella, europoslanec a místopředseda krajně pravicové strany Národní sdružení (RN).

Za týden jsme naočkovali stejně osob jako Německo za půl hodiny, to je ubohé.

Jean Rottner, vrcholný představitel regionu Grand Est, v němž je epidemická situace obzvlášť znepokojivá, nazval situaci státním skandálem. Europoslanec Yannick Jadot označil francouzskou strategii za fiasko.

Ministr zdravotnictví Véran při návštěvě pařížské nemocnice Hotel Dieux uvedl, že „střediska jako toto se rozvíjejí po celé zemi". „Dnes večer má již k dispozici vakcínu přibližně 27 center a mohla tak začít s očkováním zdravotnického personálu," citovala ministra stanice BFM TV. Do středy by podle Vérana počet očkovacích center měl být čtyřnásobný.

Před očkováním proti covidu ani po něm by lidé neměli pít alkohol

Koronavirus

Pomoc s očkováním dnes nabídla nezisková organizace SOS Médecins, která provozuje alternativní záchranou službu. Okamžitě může dát k dispozici 1300 lékařů, píše BFM TV.

Paříž rozhodla, že jako první budou očkováni klienti domovů seniorů. Elisabeth Bouvetová, autorka francouzské očkovací strategie, plán hájí. „Pokud jde o nás, strategie se nemění. Její uskutečnění by se ale mělo pravděpodobně zrychlit," řekla Bouvetová rozhlasové stanici France Inter.

Největší flákači v očkování proti koronaviru? Francie a Nizozemsko

Koronavirus

K očkování mají mít v první řadě přístup nejzranitelnější osoby a zdravotníci, případně i další, když bude k dispozici dostatek dávek.

Také vládní mluvčí Gabriel Attal tvrdí, že Francie se řídí radami odborníků a zaměřuje se především na starší občany. „Postupné rozběhnutí (kampaně) je nezbytné z logistických důvodů - po těchto lidech nemůžete chtít, aby cestovali přes celou zemi - zpoždění také souvisí s lékařskými konzultacemi předcházejícími očkování a s udělením souhlasu," citoval Attala zpravodajský portál LCI. Mluvčí však zároveň ubezpečil, že očkování začne "doopravdy" tento týden.

Vláda dnes slíbila, že podnikne kroky ke startu očkování pečovatelů, urychlí dodávky vakcín a zlepší jejich distribuci v domovech seniorů. Prezident Emmanuel Macron již minulý týden ubezpečil, že nedovolí, aby očkování brzdilo „bezdůvodně pomalé tempo".

Plán: do dubna až deset milionů

Epidemiolog Arnaud Fontanet je toho názoru, že do konce března by mělo být naočkováno pět až deset milionů osob, aby měla vakcinace na šíření koronaviru pozitivní vliv. „Nejde to příliš rychle, ale efektivita očkovací kampaně bude moci být zhodnocena až v příštích dvou týdnech či příštím měsíci," míní Fontanet.

Koronavirus ve Francii stojí již za více než 65.000 úmrtími, což je sedmá nejhorší bilance na světě. Průzkum provedený pro list Le Figaro a zpravodajskou síť France Info a zveřejněný tento víkend však ukázal, že téměř 60 procent Francouzů vakcínu odmítá.

Nizozemsko po vyostřené kritice uspíší vakcinaci

Koronavirus

Za poslední den ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, přibylo 4022 nových případů nákazy koronavirem, třikrát méně než v neděli, ale přesto více, než minulé pondělí, kdy mělo pozitivní test 2960 lidí. Ve francouzských nemocnicích leží 24.995 pacientů s covidem-19, nejvíce od 22. prosince. Za poslední den s touto diagnózou zemřelo 378 lidí. Celková bilance je 2,659.750 nakažených a 65.415 zemřelých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám