Hlavní obsah

Evropu drtí třetí vlna covidu. Polovina Itálie v uzávěře

Právo, ČTK, BBC, znk, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské státy zažívají třetí vlnu pandemie koronaviru, kterou spustily nové, nakažlivější varianty nemoci. Rok poté, co Itálii sevřel první celoplošný lockdown, se polovina země vrátila do nejpřísnější uzávěry.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Rok poté, kdy se italské Bergamo stalo hlavním epicentrem nákazy covid-19, se oblast znovu dostala do uzávěry. Ilustrační foto

Článek

Od pondělí do 6. dubna je 11 z dvaceti italských regionů v červeném stupni opatření. Je zde přerušeno prezenční vyučování, lidé mohou opustit svá bydliště jen v odůvodněných případech a otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím.

Ve středním, oranžovém stupni je zbytek regionů s výjimkou Sardinie, která zůstává v nejmírnějším, bílém pásmu. V celé Itálii nadále platí zákaz nočního vycházení a jsou omezené cesty mezi regiony.

Polovinu Itálie sevře nejpřísnější lockdown

Evropa

Na Slovensku s respirátory

Na Slovensku jsou od pondělí povinné respirátory ve všech vnitřních prostorách. Výjimkou zůstává vlastní domácnost, malé děti ve škole, pracovníci v určitých profesích a trestanci ve věznicích. Ve venkovních prostorách stačí rouška či látka. Téměř polovina slovenských okresů je už v nejrizikovějším stupni.

Slovensko zpřísňuje opatření

Zahraniční

Situace se zhoršuje i v Německu, kde už několik dní roste počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel, stejně jako reprodukční číslo, které ukazuje, kolik jeden nemocný nakazí dalších lidí.

Němečtí experti chtějí uzávěru

Šéf německého sdružení lékařů intenzivní péče DIVI Christian Karagiannidis v pondělí v televizi RBB vyzval k okamžitému návratu k celoplošné uzávěře země. Podle něj by jednotlivé spolkové země měly především trvat na dohodnuté „záchranné brzdě“, tedy opětovném uzavření obchodů či kadeřnictví, pokud bude v některém regionu po tři dny více než sto nově nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

V Německu strmě roste počet nakažených dětí

Evropa

Po třetí plošné uzávěře volá i řada zdravotnických expertů ve Francii. Jednotky intenzivní péče jsou nyní z více než 80 procent plné, což je nejvíce od druhého lockdownu z listopadu. Nejhorší situace je v regionu kolem Paříže.

Britská mutace stojí za 60 procenty případů ve Francii. Calais čeká víkendová uzávěra

Koronavirus

Polsko směřuje ke zpřísnění

Prudký růst počtu nakažených zažívá také Polsko. Tam od pondělí platí přísnější restrikce v centrálním a nejlidnatějším Mazovském vojvodství, kde leží i Varšava, a v Lubušském vojvodství u hranic ze SRN.

Stockholm hlásí třetí vlnu

Zahraniční

Kina, muzea, galerie, hotely a sportoviště zde budou uzavřeny do 28. března stejně jako obchody, které nenabízejí nezbytné zboží. Přísnější restrikce už platí ve Varmijsko-mazurském a Pomořanském vojvodství. Očekává se, že vláda oznámí další utažení šroubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám