Hlavní obsah

Dvěma nemocnicím už pomáhají vojáci

Právo, Jana Pechová, Vladimír Klepáč

Počet lidí s onemocněním covid-19 roste, nákaza se nevyhnula ani zdravotníkům na Vysočině a na jihu Moravy. Nemocnice v Brně a Jihlavě proto požádaly o pomoc armádu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

V jihlavské nemocnici začalo očkování personálu v sobotu. Teď tu vypomohou vojáci.

Článek

„Na interně jen za posledních pět dnů onemocnělo deset pracovníků,“ řekla Právu mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Z celkového počtu 1500 zdejších zaměstnanců nemoc aktuálně vyřadila ze služby bezmála stovku, což je polovina nakažených zaměstnanců všech pěti vysočinských nemocnic.

V tzv. červených zónách jihlavské nemocnice aktuálně leží 63 pacientů s onemocněním covid-19 a jejich počet rychle roste. Během podzimní pandemické špičky leželo v zařízení se 700 lůžky asi 120 covid pozitivních lidí, přesto tu péči o ně tehdy zvládli bez pomoci armády. Mluvčí připustila, že se na současné situaci nejspíš podílí vyčerpání zdravotníků, kteří jsou dlouhodobě pod neustálým tlakem.

Zájem o očkování proti koronaviru je veliký, přidávají se další kraje

Domácí

Jsou unavení

Přenos nákazy v nemocnici přitom hygienická opatření prakticky vylučují. „A dbá se na to i u pacientů. Důsledným postupem se například čerstvě zabránilo vyřazení jedněch operačních sálů, když se pozitivita včas zjistila před akutní operací dítěte. To přitom bylo bez příznaků, bez odpovídající anamnézy,“ popsala mluvčí.

„Je to hrozný dopad na psychiku. Ti lidé jsou nebetyčným způsobem unavení,“ přitakal úvaze o oslabeném imunitním systému ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví jihlavské hygienické stanice Jiří Kos.

Jak Právu popsal, schopnost čelit tak rozšířenému onemocnění, zvlášť je-li člověk dlouhodobě vyčerpaný, je takřka nulová. I zdravotníci chodí z práce domů, nakazit se tedy mohou jako kterýkoli jiný člověk. Ve stresu jsou přitom nepřetržitě od jara.

„Pozitivní dopad očkování? To nejsem schopen odhadnout,“ odmítl hygienik předpověď přes růžové brýle. „Hraje tu roli dostatek vakcín a schopnost systému proočkovat co nejdříve co největší počet lidí. Čím víc se bude populace neočkovaných ředit, tím víc se znesnadní přenos,“ poznamenal.

Od počátku pandemie prodělalo nemoc covid-19 kolem 250 zaměstnanců jihlavské nemocnice. O očkování, které tu začalo v sobotu, je tu obrovský zájem. První dodávka vakcíny vystačila pro zhruba 300 lidí, další dodávku čekají v závěru tohoto týdne.

Jihočeský kraj chystá „vysokoprůtoková” vakcinační centra

Domácí

Volná lůžka jsou

Také na jihu Moravy se nemocnice rychle plní pacienty s koronavirem. Jejich nárůst zaznamenaly obě brněnské fakultní nemocnice i nemocnice ve Znojmě.

O to více práce má zdravotnický personál. Ve Fakultní nemocnici Brno je přitom 300 zdravotníků v karanténě. Od pondělí tam proto vypomáhá i 15 vojáků z Vyškova. Tým ošetřovatelů tvoří také desítky studentů.

Přestože se lůžka plní, těch volných je stále ještě dost. Navíc na brněnském výstavišti je stále v pohotovosti provizorní nemocnice, která je schopna přijmout přes 300 covidových pacientů.

„Zatím ale není důvod jednat o jejím spuštění. Nárůst počtu hospitalizovaných vnímáme jako pomyslný zdvižený prst,“ řekla Právu mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Na očkování proti covidu se mohou všichni lidé objednávat od února

Domácí

V sobotu ráno bylo v tomto zdravotnickém zařízení umístěno 167 pacientů s koronavirem, v pondělí ráno už to bylo 206 osob (171 na standardních lůžkách a 35 na lůžkách jednotky intenzivní péče). Další lůžka budou na interním plicním oddělení, v prvním případě 15 a ve druhém 22 lůžek. Dále ortopedie přenechá pro vážně nemocné svoji jednotku intenzivní péče se šesti lůžky. Další vývoj s ohledem na počet pacientů si nikdo netroufá odhadnout.

Záložní nemocnice v pavilonu G2 brněnského výstaviště bude spuštěna až za situace, kdy budou všechna lůžka v nemocnicích na jihu Moravy a dále ve Zlínském kraji a v moravské části Vysočiny zaplněna.

Před Vánocemi byla situace klidnější a začalo se diskutovat o zrušení nemocnice, což se ale nestalo. Nově se hovoří o tom, že by se koncem ledna mohla změnit v obří očkovací centrum schopné denně poskytnout vakcínu až 3000 lidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám