Hlavní obsah

Jihočeský kraj chystá „vysokoprůtoková” vakcinační centra

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak bude vypadat vakcinační centrum už mají jasno v Jihočeském kraji. To první vznikne v pavilónu T na českobudějovickém výstavišti a mělo by během jednoho dne naočkovat proticovidovou vakcínou až 1000 lidí. Animace s připravovaným centrem v pondělí představil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Ten plán kraje na očkování předá i ministrovi zdravotnictví Janovi Blatnému.

Vizualizace očkovacích centerVideo: Jihočeský kraj

 
Článek

„Chceme i vládě na našem příkladu ukázat, že bez vysokoprůtokových vakcinačních center se očkování neobejde. První vakcinační centrum na českobudějovickém výstavišti bychom měli mít hotové na konci ledna tak, abychom mohli vyzkoušet jeho provoz nanečisto. Podobná centra by potom měla vzniknout ve všech okresech Jihočeského kraje,“ uvedl Kuba.

V každém vakcinačním centru bude tým osmnácti lidí složený z administrativních pracovníků, zdravotních sester i lékařů. Počítá se i s čekárnou, administrativní částí, očkovacími boxy a cílem bude zvládnout, co nejvíce zájemců.

Vakcín má být dost

Do konce ledna dostane kraj celkem 11 700 vakcín pro zdravotníky a seniory. „Podle dodávek vakcín bychom měli mít volné kapacity pro veřejnost na konci února. Musíme být připraveni, bude velmi důležité, jak zvládneme očkování mezi březnem až červnem. Celkem bychom měli zvládnout naočkovat 200 tisíc lidí v seniorském věku, což znamená 400 tisíc dávek. Takové množství očkování nelze bez připravených vysokoprůtokových vakcinačních center zvládnout,“ je přesvědčený Kuba.

Očkování proti koronaviru v Německu je propadák, kritizují politici

Koronavirus

Podle něho by mezi březnem a červnem měl být vakcín dostatečný počet.

Reklama

Výběr článků

Načítám