Hlavní obsah

Dvanáct Maďarů dostalo omylem šestinásobnou dávku vakcíny

– Budapešť

V budapešťském kardiologickém ústavu dostalo 12 pacientů omylem šestinásobnou dávku vakcíny proti covidu-19. Maďarské úřady v pátek informovaly, že před aplikací vakcíny ji příslušný pracovník ústavu nezředil.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pacienti, kteří tuto zvýšenou dávku dostali, jsou pod lékařským dohledem. „Očkovací centra dostávají vakcíny v ampulích, které slouží k očkování více lidí. Vakcínu je možné použít až po zředění. To se ve zmíněných případech nestalo,“ uvedl web 24.hu.

Ústav přiznal, že to bylo selhání jednotlivce a podnikl potřebné kroky, aby se to v budoucnu neopakovalo. Jaká konkrétní opatření ústav udělal, ale nesdělil.

Orbán varuje Maďary bez vakcíny: Buď se naočkujete, nebo zemřete

Evropa

Podobný případ se stal v Maďarsku v květnu 2021, tehdy se to však týkalo jen jednoho pacienta. Ten dostal rovněž šestinásobnou dávku vakcíny. Muže z města Szombathely preventivně hospitalizovali, ale kromě zvýšené teploty a bolesti hlavy neměl žádné vážnější příznaky.

V Maďarsku zaznamenali 6524 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 101 infikovaných. V nemocnicích je 3070 pacientů s covidem, z nichž je 291 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 1 282 957 lidí a celkem zemřelo 39 780 lidí. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 6 278 355 osob, z nichž druhou dávku dostalo 6 006 178 osob. Třetí dávku vakcíny dostalo 3 217 724 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám