Hlavní obsah

Další zpřísnění ve hře: omezení akcí, delší prázdniny i roušky ve třídách

Aktualizováno

Kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) bude v pondělí odpoledne rozhodovat o dalším možném zpřísnění opatření proti covidu-19. V dopoledních hodinách projednávala omezení nejprve Rada vlády pro zdravotní rizika. Podle zjištění Novinek se spekuluje o omezení počtu osob na hromadných akcích nebo prodloužení vánočních prázdnin.

Foto: Novinky

TK po mimořádném jednání vlády 30.7.2021

Článek

Rada vlády pro zdravotní rizika v čele s Babišem měla v pondělí diskutovat například o omezení hromadných „volnočasových“ akcí, jako jsou třeba oslavy, večírky či plesy, ze současných 100 na 10 osob.

Dále se mluvilo také o možnosti prodloužení vánočních prázdnin ve školách od pondělí 20. prosince místo předpokládaného čtvrtka 23. prosince. Ministr v demisi Robert Plaga (za ANO) a kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) jsou ovšem proti. Prázdniny podle nich mají začít v původním termínu.

Část rady prosazuje i zavedení povinnosti nošení ochranných pomůcek ve školních třídách.

Hovořilo se také o pravidelném testování ve firmách, a to dvakrát týdně. Z důvodu nedostatku testů však návrh nejspíše spadne pod stůl.

Další hovory se měly týkat zejména očkování. Vyhlášku o povinném očkování pro zdravotníky, sociální pracovníky, hasiče, policisty, vojáky, celníky, příslušníky vězeňské služby a lidí nad 60 let, která má platit od března příštího roku, ministerstvo v čele s Adamem Vojtěchem (ANO) odeslalo v pátek do Legislativní rady vlády.

Jurečka: Ne povinnému očkování lidí nad 60 let

Domácí

Rada vlády pro zdravotní rizika nicméně tentokrát k jasnému závěru nedospěla. Všechna možná opatření mají odpoledne znovu diskutovat členové Babišovy vlády v demisi.

Informace Novinkám sdělily zdroje dobře obeznámené s jednáním.

Vašáková naznačila omezení hromadných akcí

O dalším zpřísnění opatření mluvila v neděli také náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Naznačila již, že debata se nyní točí kolem omezení osob na hromadných akcích ve vnitřních prostorech před Vánocemi. „Což samozřejmě bude určitě vadit řadě provozovatelů třeba kulturních akcí,“ řekla v CNN Prima News.

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje před Vánocemi další zpřísnění

Domácí

Aktuálně se kulturních představení, sportovních utkání a vzdělávacích akcí může zúčastnit maximálně 1000 sedících osob, a to s průkazem očkování či prodělání nemoci.

Válek: Ministerstvo to s námi neprojednávalo

V polovině prosince by navíc šéfa resortu zdravotnictví Vojtěcha měl nahradit kandidát vznikající vlády SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN profesor Vlastimil Válek (TOP 09).

Válek na dotaz Novinek, jak se staví k možnému omezení kulturních akcí, posléze doplnil, že s ním návrh diskutován nebyl. „Na pátečním jednání ministerstva zdravotnictví (MZ) a Anticovidu týmu toto opatření nezaznělo a ani ho MZ s námi neprojednávalo. Nevím tedy, zda se jedná o soukromý názor paní Vašákové nebo o nový návrh MZ,” uvedl.

Náznak zlepšení. Číslo R je opět pod jedničkou

Domácí

Návrhy dalších opatření přicházejí ve chvíli, kdy počty nakažených klesají, což může znamenat počátek zpomalení šíření nákazy, zátěž nemocnic však nadále zůstává enormní.

V neděli testy odhalily 6235 nakažených, to je zhruba o 2963 méně než před týdnem. V nemocnicích bylo uplynulý den 6838 pacientů s covidem-19, z toho víc než tisíc ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám