Hlavní obsah

Náznak zlepšení. Číslo R je opět pod jedničkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Reprodukční číslo, které odráží, kolik dalších lidí v průměru infikuje jeden člověk nakažený koronavirem, kleslo ve čtvrtek pod hodnotu jedna, vyplývá to z aktuálních dat ministerstva zdravotnictví. Je to náznak zpomalování epidemie. Situace v Česku přesto nadále patří k nejhorším na světě.

Článek

Takzvané číslo R bylo nad jedničkou od konce srpna do konce listopadu, v úterý 30. listopadu kleslo na hodnotu 0,97. Ve středu se hodnota zvedla na 1,01, ve čtvrtek ale zase poklesla na 0,95.

Mapa promořenosti: Podívejte se, jak je na tom vaše obec

Koronavirus

I když nelze číslo přeceňovat, náznak zlepšení je zjevný. Na konci října se reprodukční číslo blížilo dvojce, od té doby postupně klesá.

Možné zlepšení naznačují i denní přírůstky nakažených. Za čtvrtek přibylo 18 582 infikovaných, o třetinu méně, než bylo rekordních 27 924 z minulého čtvrtka. Na druhou stranu byly v pondělí a ve středu denní přírůstky v mezitýdenním srovnání mírně vyšší.

Dušek: Covid oslabí v půli prosince

Koronavirus

Stále přes sto mrtvých denně

Neznamená to ale, že by situace byla dobrá. V nemocnicích se s covidem léčí přes 6600 nakažených, z toho více než tisíc jich je ve vážném stavu. Denně umírá přes sto infikovaných.

Podle počtu nakažených koronavirem za posledních sedm dní patří Česko k nejhorším na světě. Středeční incidence 1224 případů by ho řadila na třetí místo za Andoru (1412) a Slovensko (1343).

Ke čtvrtku incidence v Česku klesla na 1135 případů na 100 000 obyvatel za sedm dní. Zlepšení hlásí všechny kraje kromě Karlovarského, který je na tom ale relativně nejlépe. Na 100 000 obyvatel tam připadá 454 případů za posledních sedm dní. V ostatních krajích je incidenční číslo nad 900. Nejhůře je na tom s incidencí 1506 Zlínský kraj, který tak předstihl dlouhodobě nejhorší Olomoucký kraj, tam činí incidenční číslo 1452.

Reklama

Výběr článků

Načítám