Hlavní obsah

Covid sílí, lůžka JIP zatím ale šetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní vlna covidu v ČR nabývá na síle. Drtivá většina nakažených má jen mírné příznaky a těžkých průběhů je doposud velmi málo. Přesto se čísla hospitalizovaných i úmrtí s covidem začínají zvedat.

Foto: Novinky

Covidarium v Děčíně

Článek

Laboratoře za pátek odhalily 2886 nově nakažených. Oproti minulému týdnu je denně případů o necelou tisícovku více. Výrazně vzrostl i podíl pozitivity, a to na 38 procent.

Od minulého týdne ovšem strmě narostl počet hospitalizovaných, kterých je nyní 820. Sedmadvacet z nich je ve vážném stavu, minulý týden jich bylo 14.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pro Právo uvedl, že počty pozitivně testovaných mohou narůst až na deset tisíc denně.

Na mimotělním oběhu 11 lidí

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek Právo upozornil na to, že oficiální čísla pocházejí pouze z indikovaných PCR testů, na které posílají lékaři pa­cienty s příznaky.

„Počet nakažených může být až násobně větší. Na číslech, o kterých mluvil pan ministr, už teď vlastně jsme, protože v populaci může být až pětkrát víc nakažených,“ řekl.

Čtvrtou dávku očkování dostalo zatím 4564 lidí

Koronavirus

„Nákaza prostupuje všemi věkovými kategoriemi i k se­niorním ročníkům. Proto vidíme i příjmy do nemocnic. Hospitalizace se už pohybují ve vyšších stovkách, ale zatím se to nepropisuje do těžkých průběhů,“ uvedl Dušek.

Vážný průběh covidu mají podle něj stále jen menší počty lidí. „Nechci to bagatelizovat, ale supertěžký průběh, který vyžaduje mimotělní oběh, má v celé republice jen jedenáct lidí. Vidíme to tak v celé Evropě. Z německých, rakouských i portugalských dat vyplývá, že na jednotkách intenzivní péče k dramatickému zvratu v této letní vlně nedojde,“ řekl.

Podle něj je to zejména proto, že většina rizikových obyvatel podstoupila očkování. „Vakcinace nadále drží ochranu proti těžkému průběhu, byť i očkovaný člověk se dnes může lehce nakazit,“ uzavřel Dušek.

Většina planety je už promořená

Také primářka plicního oddělení v pražské Thomayerově nemocnici Martina Koziar Vašáková Právu řekla, že covidových pacientů se zasaženými plícemi u nich přibývá.

V Česku se objevila nová varianta koronaviru, nechrání před ní prodělání nemoci

Koronavirus

„Případy hospitalizací s poškozením plic narůstají. Jedná se zejména o jedince, kteří buď jsou staří, nebo oslabení nějakou nemocí, a byť jsou očkováni, tak k zápalu plic dojde. Tím, že byli rizikoví, šli na očkování jako první a dostali třetí dávku už před delší dobou,“ uvedla pro Právo.

Někteří experti mají za to, že varianta omikron a její subvarianty, které momentálně v Česku dominují, nezasahují tolik plíce a spíš se drží v horních dýchacích cestách. Podle Koziar Vašákové však hraje roli i to, že naprostá většina lidí je buď očkovaná, nebo se s virem už víckrát setkala. „Na celé zeměkouli došlo k ohromnému promoření, populace už má nějakou imunitu a klade tím omikronu určité bariéry,“ řekla.

Biden má covid

Amerika

„Pokud budeme dobře zdravotně vyzbrojeni, tedy chráněni vakcínou, nebudou nutné restrikce. Lidstvo se s covidem bude muset srovnat, ale všichni by měli být proočkováni a tam, kde je riziko nákazy, nosit respirátory,“ dodala pneumoložka.

Mírně stoupají i úmrtí s covidem. Oproti začátku léta, kdy umíral jeden až dva lidé denně, začíná koronaviru podléhat více lidí. Ve středu jich například bylo šest. Od začátku pandemie s covidem zemřelo už 40 380 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám