Hlavní obsah

Česko má šanci brzy získat ruskou vakcínu Sputnik V

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka se už tento měsíc má dostat ruská vakcína proti koronaviru Sputnik V, která zatím není registrovaná ani v Česku, ani v Evropě. I tak by k nám do 25. března mohlo přijít přibližně 20 tisíc dávek a později další statisíce. V pondělí to napsal server Lidovky.cz s odvoláním na vládní zdroj.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

Podle něj by do ČR mohlo dorazit celkem půl milionu dávek dvoudávkového sputniku, což by stačilo na proočkování 250 tisíců lidí. První dodávka vakcíny Sputnik dorazila včera na Slovensko, kde jí má udělit výjimku ministerstvo zdravotnictví. Jako první v EU s ní začalo očkovat Maďarsko, které také nečekalo na souhlas Evropské lékové agentury (EMA).

Úřad vlády požádal SÚKL o názor na vakcínu Sputnik
Klára Brunclíková, mluvčí SÚKL

Cena jedné dávky neměla překročit deset dolarů, tedy zhruba 220 korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že jednal s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem, stejně jako s fondem, který vakcínu spravuje. Silným zastáncem dovozu sputniku do ČR je prezident Miloš Zeman, který v neděli uvedl, že mu dodávku vakcíny slíbil Vladimir Putin.

Kreml: nestíháme vyhovět všem

Rusko sice reaguje na projevy zájmu ze zahraničí o dodání sputniku, ale objem výroby zatím neumožňuje vyjít všem vstříc, řekl včera ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na žádost Miloše Zemana o poskytnutí vakcíny ruské výroby Sputnik V České republice. „Žádostí je tolik, že výrobní objem ze své podstaty neumožňuje vyhovět všem,“ citovala Peskova agentura TASS.

Lékový ústav posuzuje Sputnik, požádal o to Úřad vlády

Koronavirus

Neregistrovanou vakcínu by musel v ČR schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), a to na žádost ministerstva zdravotnictví. To se ale zatím žádat nejvyššího regulátora nechystá. „O žádné výjimce nejednáme, to platí i nadále,“ řekla včera mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Ministr Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že dokud bude ministrem, bude se v Česku očkovat jen vakcínou schválenou EMA. Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková Právu však včera řekla, že instituce se vakcínou Sputnik už začala zabývat.

„Zatím máme k dispozici jen omezené množství informací, ze kterých není možné učinit žádné závěry. Tak jako nás různé instituce žádají o odborný názor na léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, požádal Úřad vlády SÚKL o názor na vakcínu Sputnik. V tuto chvíli se však nejedná o zahájení oficiálního procesu,“ řekla Brunclíková.

Slovensko má ruskou vakcínu Sputnik V

Svět

Rusové Evropu doposud formálně nepožádali o schválení vakcíny. „Jsme v kontaktu s výrobci a distributory této vakcíny a jednáme s nimi. Pokud nás požádají, budeme muset prozkoumat jejich výrobní závod, protože se potřebujeme ujistit, zdali výroba splňuje standardy. Děláme to tak s každou vakcínou,“ řekl minulý týden novinářům hlavní lékařský poradce EMA Hans-Georg Eichler.

Lancet: Plně chrání těžkému průběhu

Prestižní lékařský časopis The Lancet označil už začátkem února vakcínu Sputnik V za velmi nadějnou. Třetí fáze klinických studií ukázala, že její účinnost je zhruba 91,6 procenta, co se týče objevení příznaků covidu-19. Proti těžkému průběhu však podle Lancetu chrání stoprocentně. Klinické testy rovněž neukázaly závažné vedlejší účinky této vakcíny.

Sputnik V je dvoudávková vakcína, která je zkonstruovaná podobně jako očkovací látka firmy AstraZeneca, která má o něco menší účinnost. Zatímco vakcína společnosti AstraZeneca používá jako přenosový virus speciálně upravený šimpanzí adenovirus, sputnik používá dva odlišné lidské viry, přičemž v první dávce vakcíny je jeden z nich a v další dávce druhý.

Putin mi slíbil dodávku vakcíny Sputnik, oznámil Zeman

Koronavirus

V březnu má přijít milion dávek vakcín Pfizer, Moderna a AstraZeneca, vzápětí by mohly dorazit i první jednodávkové vakcíny Johnson (tato látka je těsně před schválením v EMA). V dubnu má Česko dostat dalších 2,6 milionu vakcín. Celkem by mělo do konce června dorazit 10,5 milionu dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám