Hlavní obsah

Británie se vydá cestou protilátek

– Londýn
Novinky, drk

Britové si zřejmě budou brzo moci nechávat domů poslat testy na protilátky, píše server iNews. Odkazuje se na smlouvu v hodnotě 124 milionů liber (3,7 miliardy korun), kterou britská vláda uzavřela se společností Thriva. Podle epidemiologa Raghiba Aliho z Cambridgské univerzity by doklad o hladině protilátek mohl fungovat stejně jako potvrzení o očkování.

Foto: Profimedia.cz

Testovací souprava pro detekci protilátek

Článek

Není jasné, co kabinet premiéra Borise Johnsona s touto zakázkou zamýšlí. Nabízí se možnost, že vláda chystá rozsáhlou vědeckou studii, případně plánuje uznávat určitou hladinu protilátek jako potvrzení o bezinfekčnosti.

Johnson už totiž avizoval, že chce od září zavést povinnost prokázat se potvrzením o očkování před tím, než bude člověk moci vstoupit například do nočního klubu.

Řada konzervativních poslanců varuje, že takovéto kontroly způsobí rozdělení obyvatel na naočkované a nenaočkované.

Britské nemocnice hlásí sedminásobný nárůst těhotných pacientek s covidem

Evropa

Smlouva, kterou vláda uzavřela, výslovně uvádí, že jsou testy určené pro provádění doma.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví nechtěl explicitně sdělit, pro koho budou testy určeny. Nicméně potvrdil, že nebudou rozeslány lidem, kteří už jsou plně očkováni.

Podle iNews chce vláda rozdistribuovat testovací soupravy mladým lidem, kteří dosud neobdrželi obě dávky vakcíny. A těm, kteří se očkovat odmítají.

Testy se budou hodit odpíračům vakcíny

Londýnská vláda se opakovaně v průběhu pandemie snažila spustit program na testování na protilátky, zatím vždy neúspěšně. V průměru se za den vyhodnotí asi 2 500 takových testů i přesto, že kapacity laboratoří dosahují až 122 500 testů za den.

Protilátky po covidu nejsou vypovídající. Nechte se očkovat, radí lidem odborníci

Domácí

V tuto chvíli jsou testy na protilátky zdarma přístupné pouze pracovníkům Národní zdravotní služby (NHS) a zaměstnancům v pečovatelských centrech. Širší veřejnost se k testům bezplatně nedostane, píše iNews.

Epidemiolog Raghib Ali působící na Cambridgské univerzitě uvedl, že testy na protilátky přijdou mladým lidem vhod. Zejména těm, kteří se nechtějí nechat očkovat a disponují imunitou získanou po prodělání covidu-19.

Kdybych mohl vrátit čas, nechám se očkovat, tvrdil odpůrce vakcinace a zemřel na covid

Koronavirus

„Můžou se rozhodnout, že se nechtějí nechat očkovat. Nebo se třeba jen nemůžou nechat očkovat, protože musí čekat. Takže v mezidobí by toto mohlo sloužit jako jakýsi očkovací certifikát pro lidi, kteří mají přirozenou imunitu,” vysvětlil Ali.

Podle něj má imunitu po covidu asi třetina Britů ve skupině 18 až 30 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám