Hlavní obsah

Změna vytápění: Topenáři narychlo instalují tisíce kotlů na dřevo a pelety

Komerční článek

Čeští topenáři hlásí velký zájem o kotle na dřevo a pelety. Tisíce lidí usilují těsně před zimou o změnu vytápění. A sázka na dřevní paliva se zdá jako velmi chytrý krok. Dřevo je všude kolem nás a pelety se lisují na každé větší pile. Navíc náklady na topení dřevem nebo peletami budou i letos významně nižší ve srovnání s plynem nebo elektřinou.

Foto: EPC

Do peletového kotle se přikládá jednou týdně

Článek

Ceny energií rostou a nikdo v tuto chvíli neví, kolik letos utratí za vytápění. Jedno je však jisté: Kdo se může zbavit plynového kotle, měl by to udělat, než začne topná sezona. Majitelé rodinných domů, kteří mají funkční komín, jsou ve výhodě – svůj zdroj tepla mohou okamžitě vyměnit za jiný, smysluplnější a bezpečnější.

Cesta k nezávislosti ve vytápění

Dřevo a pelety se jeví jako velmi pohodlné a spolehlivé řešení. V Česku je a bude dřeva vždycky dost a pelety se dnes už vyrábí na každé větší pile. „Všude, kde se řeže dřevo, vzniká pilina, která byla pro dřevaře dříve odpadem. Dnes se využívá a lisuje na kvalitní palivo,“ vysvětluje Vladimír Stupavský z národní asociace Česká peleta.

Kdo topí českým dřevem, nemusí se bát, že někdo „zavře kohouty“ nebo zruší dodávky ze zahraničí. Naopak jsou to čeští peletáři, kdo zatím zásoboval západní sousedy, ale všichni se těší na chvíli, kdy prodají většinu pelet doma. Velkou mapu čtyřiceti českých peletáren přináší nezávislý server Koupitpelety.cz, najdeme je už ve všech krajích.

Foto: DEPI

Dřevo a pelety - aktuálně jedny z nejlevnějších paliv

Většina českých peletáren navíc má mezinárodní certifikaci ENplus, která garantuje vysokou výhřevnost pelet, nízký obsah popela a další důležité parametry. Pelety bez kulatého razítka ENplus raději nekupujte – mohou vám poškodit hořák a podstatně zkrátit životnost kotle.

Topit dřevem, ale automaticky

Velký návrat ke dřevu v čase energetické krize by byl těžko představitelný, kdyby pelety neumožnily automatické vytápění. „Pelety přinesly revoluci ve vytápění dřevem. Kotel se sám zapaluje, přikládá si a také se čistí, ovládá se přes pokojový termostat,“ přibližuje Stupavský. Úroveň komfortu je tedy nesrovnatelně vyšší, než jsme u tuhých paliv zvyklí, není třeba pravidelně přikládat ani rozdělávat oheň.

Foto: ÖkoFEN

Peletový kotel zevnitř - sám se zapaluje, přikládá i čistí

Vedle rodinných domů si pelety oblíbily i školy, penziony a různé další typy budov, kde se cení automatické vytápění. „V současnosti u nás pelety k vytápění využívá asi 40 tisíc objektů, ale uživilo by se ještě dvakrát tolik,“ upozorňuje Stupavský. S výběrem kotle i úpravami kotelny vám nejlépe poradí zkušený topenář, kterého můžete najít v národní databázi topenářů.

Foto: Státní fond životního prostředí ČR

Společně pro zelenou Evropu

Výběr článků

Načítám