Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Život v zajímavých časech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1966 pronesl Robert F. Kennedy projev, v němž zazněla i tato věta: „Existuje čínská kletba ‚Kéž žiješ v zajímavých časech!‘ Ať se nám to líbí nebo ne, žijeme v zajímavé době. Jsou to časy plné nebezpečí a nejistoty…“

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

My teď zase žijeme v zajímavých časech. Demokracie není možná bez demokratů. A když se ve světě momentálně houfují zapřisáhlí odpůrci demokracie, je tu opět nebezpečí a nejistota.

Už neřekne nikdo, jak se to stávalo ještě před deseti patnácti lety, že současná doba není příbuzná s 30. lety minulého století. I toho Hitlera svět má, o to horšího, že má jaderné zbraně a neustále jejich použitím vyhrožuje.

Už jsem jednou psal o jistém paradoxu dnešní české společnosti. Pravdu o tom, co se ve světě i u nás děje, totiž zpravidla neříkají lidem profesionální politici, ale profesionální vojáci ve službách českého státu.

Při této příležitosti jsem zmínil náčelníka generálního štábu generála Karla Řehku a prezidenta České republiky generála v. v. Petra Pavla jako činitele, kteří mluví na rovinu, bez vytáček a obezliček.

Oba to v minulých dnech potvrdili. Generál Řehka pokračuje ve své vysvětlovací misi, během níž se snaží vytrhnout spící české občanky a občany z letargické zahleděnosti do vlastního pupku a doložit nejen to, že se musíme připravovat na válku s Ruskem, ale také neméně důležitou okolnost, že když se na ni připravíme včas a Kreml zjistí, že může dostat přes držku, válka v horké fázi nebude.

Prezident Pavel nedávno vyzval profesionální vojáky, ať říkají lidem brutální pravdu, a doprovodil tento apel dovětkem, že on sám v nynější státní funkci musí být o něco diplomatičtější. V čerstvém rozhovoru mluví opět bez lavírování o své minulosti, na kterou se ho pořád ptají, o stavu české společnosti, ale i o mezinárodní situaci.

Prezident přitom zasazuje stav země do širších souvislostí a zdůrazňuje, že Česko, přes veškeré mouchy, kterých si lidé všímají často, ba především, patří k malému množství bezpečných území na světě a může se charakterizovat jako šťastná země.

A nakonec hlava státu souzní se závěrem citátu Roberta F. Kennedyho, který jsem uvedl na začátku a kde americký politik po vylíčení zajímavých časů jako plných nebezpečí a nejistoty dodal: „…ale jsou také nejtvořivější ze všech dob v dějinách lidstva“.

Platí to i dnes. Hrozeb je dost, a tak musí být dost rozumu na jejich překonání. A také je důležité se v těchto časech lidově řečeno nepodělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám