Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Poučení o skřetech z pětapadesátiletého vývoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí bylo 55 let od okamžiku, kdy do Československa vtrhly armády pěti zemí formálně sdružených ve Varšavské smlouvě (v té ovšem byla ČSSR taky), ve skutečnosti podřízených tehdejšímu Sovětskému svazu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Normalizační komunisté zanedlouho po definitivním převzetí moci ve státě, což se stalo v dubnu 1969, vydali svou bibli, kterou nazvali Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ. Podle ní pak postupovali v řízení státu a společnosti až do listopadu 1989.

Obsah tehdejšího Poučení plně odrážel východiska komunistů a jejich potřebu zabalit rok 1968 do ambaláže, která by byla srozumitelná pro jejich členy a odpovídala požadavkům Kremlu.

Samotný impuls, hledat příčiny jevu a vyvodit z toho důsledky pro budoucnost, byl logický. Svým způsobem bylo logické i to, jak s tímto postupem komunisté naložili. Přispěli tím ke zbourání mýtu „socialismu s lidskou tváří“, hnací to sily roku 1968.

Předchozími řádky jsem chtěl říci, že poučení z jakéhokoli vývoje (když z toho sundáme sliz souvislosti s normalizačním dokumentem) je nezbytné pro další život. V pondělí to bylo 55 let od invaze vojsk v čele se SSSR do Československa. Jaké by tedy mělo být poučení z následného pětapadesátiletého vývoje?

Zestručním to na dva body.

Za prvé. Koncepce československého zázraku, který se světu zjevil v podobě mezičlánku mezi komunismem a kapitalismem a vycházel z přesvědčení, že všichni lidé v podstatě touží po svobodě, se neosvědčila.

Na okraj: jemný výsměch této jinošské představě zazněl hned ve dvou dílech z čs. normalizační tvorby. Jednak, a to je známější příklad, je to „v jádru hodná ženská“, ve skutečnosti odporná fúrie, zelinářová Dobiášová z Nemocnice na kraj města. Jednak, a to je větší pecka, sekvence z filmu Cesta kolem mé hlavy Jaroslava Papouška.

Zvláště události po loňském 24. únoru ukázaly, že zlo zůstává zlem a nemění se. Rusko se ale nestalo avantgardou světového zla náhodou. Po staletí, a především od roku 1917, pracovala většinová ruská společnost na tom, aby v sobě zcela zlikvidovala veškeré výhonky jiného než násilného vnímaní světa.

Povedlo se. Ukrajinci nazývají Rusy orky. Je to totéž, co je v českém překladu Tolkiena známo jako skřeti. Že nejde o přehánění, dokazuje skřetí denní vraždění nevinných lidí na Ukrajině.

Za druhé. Rusko se pouze postavilo do čela světových skřetů. Jinak jsou všude a stále touží po převzetí moci. V Česku jsou jejich vůdci Babiš a Okamura (o drobotině nemluvě). Okamura je prokremelský otevřeně a dávno, Babiš se svou příchylností k světu skřetů už taky netají.

Reklama

Výběr článků

Načítám