Hlavní obsah

Můj kámoš Orbán… Babiš je na objímacím turné v Budapešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu v maďarské Budapešti na zbrusu novém stadionu začalo mistrovství světa v atletice. Zdá se, že nejde však pouze o svátek sportovců, ale také řady politiků, kteří na zahájení dorazili. Například expremiér a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v pondělí zveřejnil video, na němž ukazuje, jak se, pro některé možná až příliš familiárně, zdraví se světovými státníky. Z atletiky, která měla hrát prim, přitom neukázal téměř nic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

„Včera jsem byl na zahájení mistrovství světa v atletice. Můj kámoš Viktor Orbán tady postavil stadion, mluvil jsem s emírem z Kataru, prezidentem Erdoganem, prezidentem Vučičem… Tady jsem v Budapešti a dneska tam jdu znovu,“ vykládal v pondělí Novinkám Babiš.

Všechna tato setkání, ale i mnohá další, Babiš prezentuje na zhruba minutovém videu, které v pondělí umístil na své sociální sítě. Český expremiér a předseda ANO dlouhodobě připomíná své dobré a přátelské vztahy se zahraničními významnými politiky, což se pravděpodobně snaží ukázat i na zveřejněném videu, které je plné přátelských potřásání rukou, srdečných úsměvů a objímání.

Hned v úvodu je například zobrazeno přivítání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, kterého Babiš považuje za přítele. Orbán, který je kvůli své autoritativní politice a častému nesouhlasu s politikou Evropské unie zejména na Západě považován za hrozbu liberální demokracie, například přijel Babiše v roce 2021 do Česka podpořit v předvolební kampani do Poslanecké sněmovny.

Orbán mimo jiné v neděli jednal v Budapešti s tureckým prezidentem Recepem Tayypem Erdoganem. Obě země jsou posledními členskými zeměmi Severoatlantické aliance, které ještě neratifikovaly vstup Švédska do NATO.

Setkání kritizovala maďarská opozice, protože se uskutečnilo v Den svatého Štěpána, největšího maďarského svátku. Politici přitom argumentovali konfliktní historií Uher a Osmanské říše.

Babiše doběhlo „Došlo Whatsappem“. Musí se omluvit

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám