Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Po druhém kole senátních voleb: ANO? NE!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyskytla se nám tady záhada. Ze záhrobí přišel telegram. Nikdo se k němu nehlásí, odesílatel chybí, text podepsán není. Přitom obsah prozrazuje velké osobní zaujetí a rozjitřené emoce. Text telegramu ocituji. Třeba se najde někdo s fištrónem, komu svitne, kdo ho tak asi mohl napsat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Já nechci tady rozebírat blíž tyhlety záležitosti, který se týkají v Praze, ale oni bohužel se rozšiřujou do všech krajů, že. Prej je Babišův projev po tom druhým kole těch senátních voleb lepší, než byl ten můj projev na tom Červeným Hrádku. No vidíte, na jaké bázi je? Je to tedy ještě báze socialismu? My nevíme, nemáme to nikde napsaný, kolik to je, žádný občanský legitimace, nikdo to neeviduje, do ANO můžou výjimečně chodit i chytrý lidi, podle čeho to tedy zjistit. Ano, mohli bysme ty lidi, bych řekl, nějak tak blíž ukázat, co jsou to zač, jací jsou, jo. No nechceme to dělat v takovém rozsahu. Tímhle způsobem chtějí rozdělovat a panovat. Takže já se demokraticky usnesu, že ten můj projev prostě lepší byl.“

Zásadní otázka je v tomto textu položena jasně: Podle čeho to tedy zjistit, kdo je lepší? To nechť si občané udělají vlastní názor. Projev Andreje Babiše vysílala Česká televize a lze ho najít v jejím archivu. Bylo tam mnoho míst, která mohou směle soutěžit s projevem na Červeném Hrádku. Nejvíce mě však zaujalo přiznání Andreje Babiše, že druhé kolo senátních voleb v Jihlavě, kde se utkal Miloš Vystrčil z ODS a Jana Nagyová z ANO, bylo, cituji doslova, „střet bezpráví s tím polistopadovým kartelem“.

Polistopadový kartel, jak Babiš v další části projevu doložil, je pro něj Vystrčil. Tím pádem je Nagyová bezprávím. Je to důležité přiznání pro soudní proces, který s Babišem a Nagyovou právě probíhá. Laik by dokonce mohl pomyslet, že Babiš uznal Nagyové protiprávní jednání a dal tím souhlas, aby byla na základě tohoto jednání odsouzena. Vždyť ve stejném projevu zdůraznil, že je netradiční politik a říká jen pravdu.

Jinak druhé kolo senátních voleb lze shrnout do otázky a odpovědi: ANO? NE! Babiš upadl na tvář. Proč tedy nenechat mrtvé, aby pohřbívali své mrtvé, a už o nich nemluvit? Protože vstává nový bojovník stejného řádu. Josef Středula, který o sobě mluví ve třetí osobě, chce být prezidentem ochráncem „poctivých lidí“. To je ovšem pozice v prezidentském systému, který nemáme. Středula má pochopení pro demonstranty na Václaváku a sám další demonstraci proti vládě pořádá. Je to babišárna v odborářském.

Středula: Na roli prezidenta do špatných časů jsem připraven

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám