Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pirátská kosa na modrý kámen, nebo smír?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Táhne se to na etapy a vypadá to jako doutnající mokré roští, ale jednou z toho může vyšlehnout plamen. Takto poeticky popisuji nesoulad mezi dvěma vládními stranami, který má viditelnou podobu, ale zatím se projevuje jen ve slovní rovině. Na jedné straně jsou Piráti a na druhé ODS. Zásadně se totiž liší hodnocení, které mají pro ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Připomenu, že celostátní fórum Pirátů schválilo usnesení, podle kterého z pohledu členské základny Blažkovo setrvání ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení reagovalo na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých bylo v posledních měsících informováno protikorupčními organizacemi a investigativci.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že členové jen potvrdili, jak vnímají situaci okolo pana Blažka aktivní lidé, kteří politiku sledují. „Primárně to však leží na panu premiérovi a ODS, která má daný resort i personálie v gesci a garantuje jejich fungování. Závěry z jednání Pirátů bych chtěl prodiskutovat s premiérem Petrem Fialou, ostatně se na mě s tímto obrátily i významné protikorupční organizace,“ uvedl Bartoš.

Jenže nejdříve Fiala sólo, pak ODS jako strana na to řekli NE. Výkonná rada strany Blažka nejen podpořila, ale učinila z něj vzor plnění resortních povinností: „Jeho kroky v roli ministra spravedlnosti míří k naplnění programového prohlášení vlády a posilují respekt k celému resortu spravedlnosti a k větší vymahatelnosti práva v České republice.“

Padla pirátská kosa na modrý kámen? Mladí a nezkrotní kdysi v kampani vyzývali své voliče Pusťte nás na ně! Ale teď stojí před problémem. „Oni“ už nejsou nějací blíže neurčení narušitelé veřejné morálky a zákonů. Tentokrát jde o koaliční partnery. Budou-li Piráti chtít uchránit svou kosu před zlomením, aby jim jejich příznivci i nadále věřili, že jsou fér, nezbude jim než jít s ODS do konfliktu.

Anebo kosa couvne, zarazí se do měkké půdy a bude se pokračovat dál, s Blažkem na spravedlnosti a s Piráty ve vládě… Ne že by se to nemohlo stát, ale co potom Bartoš a jeho lidé budou prodávat jako svou neotřesitelnou přednost? Bude to schopnost uhnout z principů kvůli zachránění této vládní konfigurace, v níž jsou pirátští zástupci na svůj výkon pyšní?

Samé otázky, zatím ani náznak odpovědi. Ostatně se blíží prázdniny, za kterých se to může na chvíli dát k ledu. Ale pak se tento problém vynoří znovu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám