Hlavní obsah

Piráti odhlasovali, že nevěří ministru spravedlnosti Blažkovi. Bartoš chce jednat s premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti se ve stranickém hlasování shodli, že setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky. Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých v posledních měsících informovaly protikorupční organizace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

„Česká pirátská strana konstatuje, že setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády ČR,“ znělo usnesení, o kterém Piráti hlasovali.

Pro návrh se vyslovilo 369 z 514 hlasujících členů. Šéf Pirátů Ivan Bartoš k tomu podle ČTK uvedl, že nedůvěru, kterou Piráti projevili Blažkovi, chce prodiskutovat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Doplnil, že totéž po něm chtějí i protikorupční organizace.

Hlasování všech členů Pirátů iniciovala na stranickém fóru europoslankyně Markéta Gregorová. Blažkovi vyčetla některé medializované případy, proti kterým by se podle ní měli Piráti jako protikorupční strana vymezit.

Někteří Piráti se začali bouřit proti Blažkovi

Domácí

Blažek v pátek uvedl, že Gregorové nabídl otevřenou debatu, ale neměla čas. Anketa je tak „o něm bez něj“, napsal na Twitteru.

V pondělí na hlasování reagoval slovy, že „přeje Gregorové, aby ke svému zviditelnění našla i jiná témata než jen lacinou negaci Pavla Blažka“. Upozornil, že mu nedůvěru vyjádřila méně než třetina Pirátů s právem hlasovat. Zdůraznil také podporu, kterou mu v pondělí večer vyjádřila jeho brněnská ODS.

Oblastní sněm ODS v Brně-městě totiž v pondělí v odpoledním sněmu přijatým usnesením vyjádřil jednoznačnou podporu Pavlu Blažkovi v jeho působení ve funkci ministra spravedlnosti.

Gregorová v důvodové zprávě ke svému původnímu podnětu zmínila například opakované Blažkovy dotazy na informace z tzv. živých kauz, což podle ní způsobuje, že se dostává do střetu zájmů.

Foto: Piráti, Novinky

Europoslankyně Markéta Gregorová.

Připomněla také nedávnou zprávu serveru Seznam Zprávy, podle níž Blažek v minulosti získal část utajeného policejního spisu ke kauze, v níž byli stíháni jeho spolustraníci. Podle státní zástupkyně tento únik narušil vyšetřování, doplnil server.

Blažkovy postoje podle europoslankyně zároveň ohrožují závazky kabinetu vyplývající z programového prohlášení.

Blažek chce stíhat novináře za úniky ze spisů. Narazil v ODS i koalici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám