Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nastavit druhou tvář, nebo oko za oko?

Nestává se často, že by ruský zástupce v OSN mluvil o České republice. Byly už tady sice precedenty, kdy se o některých českých politicích vyjadřovali ruští vysocí političtí činitelé z pozic statkáře, kterému se vzbouřili nevolníci a on kvůli tomu nevychází z údivu, co si to ty nuly dovolují. Vrcholem bylo označení blbeček, kterým počastoval pražského primátora Zdeňka Hřiba někdejší údajně liberální ruský prezident, nyní operetně strašidelný jestřáb Dmitrij Medvěděv, kterému se ovšem všichni, i v Rusku, smějí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale představitel RF Vasilij Něbenzja přímo na jednání OSN obvinil českou ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu. Jana Černochová, české ministerstvo zahraničí a premiér Petr Fiala reagovali promptně a smysl jejich reakce byl zřetelný: „Zloděj křičí, chyťte zloděje.“ Až posud je to jasné. Ale není to celý příběh.

V českém veřejném prostoru zazněly i jiné hlasy. Obsah těchto sdělení spočíval v tom, že Darja Duginová byla nevinná oběť a že takhle se nemá s civilními osobami zacházet. Jako autoritu na dálku, která se do čela tohoto proudu postavila, měli tito diskutující papeže Františka, který opět prokázal, že mimo věci náboženské je obyčejným smrtelníkem, který není s to odolat lákadlu odsouzení západní společnosti z pozic levičáctví.

Duginová, bez jakýchkoli pochybností, nebyla žádná civilistka, taková, jako jsou stovky ukrajinských obětí ruských válečných útoků. Šlo o šiřitelku až patologické nenávisti vůči Ukrajincům prostřednictvím ústředních médií, s výzvami k násilnému potlačení práv obyvatel Ukrajiny. Navíc není zřejmé, zda se nejednalo o vnitroruskou záležitost, kdy ji zlikvidovaly místní tajné služby. Kolem této události je to samá mlha. Rozhodně nestojí za to, aby se na jejím základě pronášela mravokárná kázání.

Přesto se tak stalo a mělo to i své kladné následky. Obojakost, která se najednou ukázala jako součást uvažování řady lidí, nejlépe vystihl ve svém postoji předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

V otevřené debatě se pak k věci vyjádřil někdejší mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek.

Co kladného na tom ale shledávám? Odpovím. Je dobře, že se přesně rýsuje podstata sporu. A jelikož je v tom papež a další katolíci, dovolím si říci, že jde o spor mezi tím, zda tuto válku a nekřesťanské Rusko máme vnímat z hlediska Nového, či Starého zákona. Jinými slovy zda máme odrážet nepřítele dle zásady Oko za oko, zub za zub, anebo zda mu poté, co nás udeří po tváři, máme nastavit druhou tvář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám