Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jo, zlaté časy bez cenzury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Býti pamětníkem má jisté výhody. Na rozdíl od později narozených si dokážu velmi dobře vybavit, jak to vypadalo na místech v Praze, která jsou dnes politicky exponovaná, před 34 lety. Tedy v roce 1989.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nezapomenu, jak volně se dýchalo v zemi po celý tento rok až na dobu od půlky listopadu, kdy začaly nepokoje, které nakonec přivedly nespokojené občany na dnešní Václavák a k budovám vlády a parlamentu. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Tehdy, před 34 lety, lidé svobodně vyjadřovali svou nechuť ke komunistickému vládnutí. Čas od času se sešli na Václavském náměstí, dostali možnost volně promluvit do mikrofonu a to bych vám nepřál slyšet, jak ty komouše častovali!

Dokonce estébáci, kteří zrovna měli dozor, nevydrželi, a začali pobaveně prskat. A když se nějaký ne moc chytrý esenbák s pendrekem, který tam měl službu, začal mračit a užuž by se rozmáchl, vždycky ho příslušník té hodné StB zastavil a říkal: „Neblbni, vole! Dyk sme v komunismu, ne? Svoboda, kapišto?“

Pupkatí strůjci v uniformách Lidových milicí taky poslouchali ty řeči o Adamcově vládě a mezi sebou si čas od času prohodili: „Ale má pravdu, Lojzo, no ne?“ Lojza však byl v jednotce nejchytřejší, proto měl starosti, jak se to bude vyvíjet, jestli jejich zřízení padne. A že padne, Lojza měl tušení, páč lidi jsou blbí a nevědí, co je pro ně dobrý.

Otočil se k soudruhovi a přes veškeré chmury, které měl na duši, ho poplácal po šedém rameni a děl: „No nic, Jindro. Nebude to lehký, ale něco mi říká, že v roce 2023 vynoří se z hlubin našeho lidu nový Jindra a bude jako prorok s vidinami návratu do našich časů!“

A měl pravdu, vážení. Jako každý prorok nežije ani ten novodobý snadný život. Nesmí mluvit v médiích. Nesmí pořádat shromáždění nejen na Václaváku, ale ani v knajpě v Kotěhůlkách. Když se přece jen probije na svém bouráku přes zátarasy Fialovy vlády k lidem, kteří ho dychtivě očekávají, nemůže je k ničemu vyzvat, protože ho v mžiku zatknou. A ty spacáky, ve kterých hrstka jeho apoštolů tráví noci na chodníku, navrtal Soros, takže do nich táhne ze všech stran…

Až si toto moje vyznání přečtete, spalte ho a nikomu neříkejte, že jste ho někdy v životě viděli. Já jsem připravený nést následky, ale naši lidi by neměli zbytečně trpět kvůli tomu, že jsem napsal pravdu, kterou vám ČT nepoví!

Pochodem vzad! Ať žije selský rozum!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám