Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jehova proti Ježíšovi. Kdo s koho?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtá řada izraelského seriálu Fauda nezačíná na Blízkém východě jako zbytek díla, ale v Bruselu (i když se ve skutečnosti natáčelo v Budapešti). Ač jde o pozoruhodný film, nebudu se věnovat jeho umělecké stránce, nýbrž myšlence, která právě na začátku čtvrté řady vyzněla nejsilněji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Izraelská protiteroristická jednotka, o které je seriál, zasahuje v hlavním městě Belgie –a přeneseně v symbolickém centru Evropy – tak, jak je zvyklá z domova. Je to však v rozporu se způsoby, které používá místní policie.

Když to obnažím na dřeň, zní hlavní rozdíl takto: Izraelci jednají podle starozákonní zásady nelítostného Jehovy „oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, nohu za nohu, spáleninu za spáleninu, ránu za ránu, podlitinu za podlitinu“. Evropané, a to i příslušníci represivních složek, byli vychováni novozákonně a ve své praktické činnosti se blíží Ježíšovu: „Když tě někdo udeří do pravé tváře, nastav mu i druhou. Když se s tebou někdo chce soudit, aby tě připravil o košili, nech mu i plášť.“

Tvůrci seriálu mají jasno. Evropané se svým křesťanským milosrdenstvím prohrávají, a to zákonitě, boj s nepřítelem, který je z jiného světa, v němž naopak bez výjimky platí „oko za oko, zub za zub“. Tím nepřítelem jsou militantní muslimové, kteří nenávidí křesťanskou civilizaci a žijí jen proto, aby ji zničili. Izraelci ale vědí, jak na ně. Jak? Stejně krutě. Seriál to ukazuje bez příkras. A jen tak se podle jeho filozofie mohou dostavit úspěchy ve věčně trvající válce s nepřítelem.

Kdyby hlavní hrdina seriálu Doron Kabilio a jeho kolegové z jednotky přijeli do Česka, byť jako turisté, klepali by si na čelo snad nepřetržitě. Spatřili by lůzu, která vyvádí u soudů, ale není zastavena tak, aby byla příště zalezlá. Další odřad by viděli u budovy Úřadu vlády, a až by zahlédli muže, který tam škrtí ženu, protože ta má jiný názor než on, zasáhli by automaticky. Nepřítele by hledat nemuseli. V Česku to nejsou militantní muslimové, ale militantní stoupenci barbarského Ruska, kde platí pouze právo silnějšího. Eliho jednotka by u nás jistě bez práce nezůstala.

Jenže Evropa, a konkrétně Česko, žije ze setrvačnosti ve vymyšleném světě bez nepřátel. Přitom se nepřítel ukazuje stále více a stále drzeji, protože vidí, že se mu stát bojí nebo se zdráhá zatnout tipec. Fialova vláda se zjevně drží Ježíšova: „Slýchali jste, že bylo řečeno: ‚Oko za oko, zub za zub.‘ Já vám však říkám, abyste neodporovali zlému člověku.“

Nu což, šťastnou cestu do nikam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám