Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hlene, místo!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdekdo v Česku si pamatuje, že byl Miloš Zeman člověk Kremlu na Pražském hradě. Na plné pecky to napsal svého času jeden z Putinových dvorních novinářů Dmitrij Smirnov, když se v roce 2018 veřejně radoval, že v Praze bude na dalších pět let ve funkci prezidenta jejich člověk. A týž Smirnov před pár dny přispěchal s dalším pozoruhodným výrokem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Týkal se zvolení nové lotyšské hlavy státu. Je to Edgars Rinkēvičs. Zmíněný Putinův novinář Smirnov již z definice nemůže veřejně vyjadřovat jiné názory než ty, které odpovídají naladění jeho šéfa, tudíž většinové populace Ruské federace. Podívejme se tedy, co napsal.

„První gay na světě v prezidentském úřadu. Parlament Lotyšska zvolil prezidentem země současného šéfa MZV Edgarse Rinkēvičse, který měl před třemi roky coming-out. Odteď můžeme odpovídat na každý rusofobský výpad Lotyšska takto: ,Co byste chtěli, když mají za prezidenta buzeranta!‘“

Jojo, zdivočelé Rusko, že ano. U nás takové pitomosti od veřejně činné osoby možné nejsou, je to tak? Nechte na hlavě. Tady je čerstvé vyjádření poslance za vládní stranu, která má v kabinetu mimo jiné obsazeny pozice premiéra, ministra financí, ministra spravedlnosti, ministryně obrany a – abych náhodou nezapomněl – také ministra kultury.

Foto: Novinky

Výrok poslance Václava Krále (ODS)

Na vysvětlenou: bod 71 je manželství pro všechny, 83 ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Český poslanec se v této věci příliš neliší od putinovské onuce. Oba jsou homofobní, jen ten první to bere jako státní úkol v totalitě a ten druhý to považuje za dobrý vtip v demokratické společnosti, kterou se zaklíná vedení jeho strany a vlády.

Hleny jsou v organismu nezbytné. Zvlhčují a chrání určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava. Ruský spisovatel Jevgenij Švarc, jehož genialita se potvrzuje stále více s časem, který uplynul od doby, kdy ve svých zdánlivě nevinných pohádkách popisoval nejen totalitní Sovětský svaz, ve kterém musel žít, ale obecně lidskou povahu, má ve své hře Stín kouzelnou formulku.

Stín se tam odděluje od člověka a chce řídit svět po svém, stínově a temně. Stačí ovšem říct: „Stíne, místo!“ a vrátí se do své přirozené podoby podřízené člověku.

Tak je to i se společenskými hleny v demokracii. Když je jim dovoleno příliš se množit, dochází k nadprodukci slizu ve veřejném prostoru. Mívá různou barvu. Tady je nahnědlá.

A tady kombinace nahnědlé s narudlou.

Zbývá dodat reakce odpovědných ministrů současné vlády na nahnědlé hleny.

Tohle však není žádný razantní povel: „Hlene, místo!“ Jako kdyby měli příslušní činitelé zahleněné obranné mechanismy.

Reklama

Výběr článků

Načítám