Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Důstojný odchod si zaslouží důstojný člověk. Zeman to není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z témat veřejných debat je v těchto dnech způsob, jak se má česká veřejnost rozloučit s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Vykrystalizovaly dva protichůdné přístupy. Jeden spočívá v co největším opovržení, druhý v navození důstojnosti, neboť, jak zaznělo v jedné z diskusí, je Zeman „velikánem“ české politiky. Je to zajímavá sonda do myšlení spoluobčanů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Hned na začátku bych se chtěl vymezit vůči sprostým výkřikům na adresu odcházejícího prezidenta, které kromě hrubých výrazů zahrnují návrhy typu nakopat do p… a podobně. Takové počínání je příznakem spříznění mluvčího s Milošem Zemanem, ač si to sám možná neuvědomuje. Nemohu vyloučit, že se tak chovají i někteří bývalí Zemanovi voliči či obdivovatelé. Záliba v jednoduchých a hloupých řešeních a silném výrazivu to napovídá.

Žádné fyzické kopance se odehrávat nebudou. Zeman odejde, nový prezident prozkoumá, co se za Zemanova vládnutí a možná i s jeho vědomím deset let odehrávalo na Pražském hradě. Pokud se najde něco, co by patřilo do působnosti orgánů činných v trestním řízení, mohly by pak věci nabrat standardní spád a pak by se poznalo, jestli bude co trestně řešit a jak to celé dopadne. Jenže ani v tomto případě není zřejmé, že účastníkem tohoto procesu bude bývalý prezident. Nestíhatelnost hlavy státu za činy v době výkonu funkce je v ústavě.

Zeman tedy odejde spokojen sám se sebou. To je jeho osobní záležitost. Na veřejnosti je, jestli ten odchod bude chtít pojmout jako důstojný. Prostá logika říká, že důstojný odchod si zaslouží pouze člověk, který se choval důstojně. Jaké to tedy za prezidenta Miloše Zemana bylo?

Tak třeba k…. sem, k…. tam. Putin je kámoš, ale když teče do bot, tak kámoš není, a je to dokonce grázl. Si je soudruh a bude od něj hodně užitečných investic. Nejsou? Za to určitě může někdo jiný. Všichni, kdo nesouhlasí s prezidentem, musí pět let držet hubu. Vládu budu jmenovat takovou, jakou chci já, a ne jaká by vyplývala z ústavních pravidel. Umělci musí hladovět. Zelené je třeba vypálit, počůrat, posolit. Novináře je třeba likvidovat. Premiéra Sobotku lze odstranit pomocí kalašnikova.

To byl výběr z hroznů tohoto „velikána“. Zeman v politice opakovaně odkazoval na Stalina a bezpochyby dobře nastudoval jeho metody, jak vyřídit politické protivníky. Stát se českým Stalinem v mezích zákona však nedokázal. Sovětský diktátor byl taky svým způsobem „velikán“. Důstojně však neodešel a byl záhy vlastními lidmi právem popliván. Proč by ale měl být zajištěn důstojný odchod Stalinově malé české karikatuře?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám