Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co si v Česku přeje Kreml a co s tím lze dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co američtí kongresmani schválili pomoc pro Ukrajinu ve válce proti Rusku, se ozval kdysi liberální prezident, ale dnes největší jestřáb v ruské věrchušce, místopředseda Bezpečnostní rady státu Dmitrij Medvěděv.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Napsal doslova toto: „Nemůžu než co nejupřímněji popřát Spojeným státům americkým, aby se co nejrychleji ponořily do nové občanské války. Která, v což doufám, se bude kardinálně lišit od války Severu s Jihem v 19. století a bude vedena s použitím letadel, tanků, dělostřelectva, vícehlavňových raketometů, všech druhů raket a dalších zbraní. A která konečně povede k neslavnému rozpadu mrzké říše zla 21. století, Spojených států amerických.“

V této reakci na rozhodnutí amerických kongresmanů Medvěděv, ale ve skutečnosti Kreml, odhalil karty až překvapivě. Moskva si přeje všude, kde by chtěla škodit a následně opět vládnout, nebo alespoň mít značný vliv, občanskou válku, a to uvnitř těch společností, v nichž vládnou lidé, kteří ruskému agresivnímu státu nejsou nakloněni.

Prvním stupněm občanské války však nejsou letadla a tanky, o kterých sní Medvěděv a kterými se občané USA mají navzájem zničit, aby na oslabené území napochodovalo Rusko. Předchází tomu občanská válka ve studené podobě. A ta doopravdy mnohde zuří.

Výsledky jsou z kremelského hlediska rozdílné. Maďarsko a Slovensko jsou jejich, ale když se podíváme do maďarských a slovenských ulic plných protestujících lidí nebo na fantastické vzepětí Slováků, kteří se nehodlají smířit s Ficostánem, vidíme, že studená občanská válka pokračuje. Polsko a Česko moskevské nejsou, ale pokusy o zvrat neustávají jak u severních sousedů, tak samozřejmě v našich končinách.

Andrej Babiš působí nejen proti vládě, ale také proti české armádě. Tomio Okamura s výrazně proruskými postoji chce do příští vlády. Jak se dají podobné vzorce chování posoudit v době, kdy se proti zemi vede válka, byť (zatím) bez letadel a tanků, nechť si každý vyhodnotí sám.

Konflikt, který se v tom všem zračí, je celosvětový. Nejrozvinutější část světa by se mohla vyvíjet dál a zlepšovat život svým obyvatelům, ale vyžaduje to dvě věci: spoléhání především na vlastní schopnosti a pracovitost a zřeknutí se jistot výměnou za možnost svobodného vývoje. Ta část světové populace, která tyto požadavky odmítá, se zákonitě brání a chce vývoj vrátit zpět, pokud možno k diktaturám.

Uvnitř Ruska se v této válce vraždí, Rusko zas vraždí na Ukrajině, proto tamní cesta ven může být jenom krvavá. U nás je stále studená fáze. To zcela konkrétně znamená, že zatím lze nepustit k moci milovníky historické zpátečky přehlasováním ve volbách. Prosté, ale osudové.

Reklama

Výběr článků

Načítám