Hlavní obsah

Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu už přes tři miliony eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí překročila částka, kterou poslali občané Slovenské republiky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu, tři miliony eur (téměř 76 milionů korun). Sbírka občanské iniciativy Mír Ukrajině probíhá sedmý den a počet dárců přesáhl 48 tisíc.

Foto: FB Mír Ukrajině, Novinky

Sbírka na munici pro Ukrajinu

Článek

„Naše soudržná podpora drží Slovensko na mapě neochvějných podporovatelů Ukrajiny. Když ne vláda, my ano!“ napsali organizátoři sbírky na sociální síti po překročení tří milionů eur. „Sbírka dál pokračuje. Proto nepolevujeme a pokračujeme i v této pro Ukrajince životně důležité iniciativě,“ dodali organizátoři z iniciativy Mír Ukrajině.

Slováci ze svého už teď dali na nákup munice víc než Slovinsko a Island ze svého státního rozpočtu. „Sto procent získané sumy půjde na nákup munice pro Ukrajinu,“ informují organizátoři sbírky na webu municiapreukrajinu.sk. Sbírka není ohraničená časově ani výší získaných prostředků.

Poděkování od Ukrajinců

Slovenskou iniciativu už zaznamenali také ukrajinští vojáci bojující přímo na frontě. Slovákům ve videu zveřejněném na sociální síti poděkoval například major Jaroslav Galas ze 128. samostatní Zakarpatské horské útočné brigády ukrajinské armády.

Průlom. Ukrajinci dostanou dalekonosné americké střely

Válka na Ukrajině

„Naše brigáda momentálně bojuje v Záporožské oblasti 1200 kilometrů od domova a pociťuje obrovský nedostatek dělostřelecké munice, především dělostřeleckých granátů. Bez dobré dělostřelecké podpory mají pěšáci mnohem menší šanci přežít nepřátelskou palbu. Proto je vámi organizovaná pomoc velmi důležitá, pomůže zachránit životy našich vojáků a bránit svobodu a nezávislost Ukrajiny,“ říká ukrajinský důstojník.

„Jsem z Užhorodu, je to město na samotné hranici se Slovenskou republikou. Za jasného počasí je z okna mého bytu vidět území vaší země,“ uvedl major, který v minulosti Slovensko opakovaně navštívil. „V naší brigádě je hodně lidí ze Zakarpatska, včetně etnických Slováků. Upřímně vám děkujeme za pomoc, bratři Slováci,“ dodal důstojník ukrajinské armády.

Organizátoři nazvali svou akci „Když ne vláda, posíláme my“, protože kabinet premiéra Roberta Fica (Směr) se do českého programu zapojit nehodlá. Slovenská vláda trvá nadále na tom, že zbraně a munici na Ukrajinu dodávat nebude a sousední zemi, která se přes dva roky brání ruské agresi, bude pomáhat pouze humanitárně.

Iniciativy Mír pro Ukrajinu a Dárek pro Putina spolupracují s českým ministerstvem obrany. Česká vláda odstartovala celosvětovou iniciativu na nákup potřebné munice pro Ukrajinu a zapojilo se do ní přes dvacet zemí.

Slováci za 41 hodin vybrali milion eur na munici pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám