Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Amatérské taktizování? Klidně, ale k ničemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých dnech jsem vedl debaty na Twitteru s lidmi nespokojenými se stanovisky, která mám ke kandidátům na úřad prezidenta republiky, zejména k Danuši Nerudové. Rád bych odpověděl všem a podrobně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Funkci hlavy státu chápe značná část společnosti jako pokračování monarchie, nebo v lepším případě tradice tatíčka TGM na bílém koni. Mám jinou představu a ta je v souladu s platnou českou Ústavou. Konkrétně mám na mysli články 62 a 63.

Vedle vnitrostátních povinností prezidenta, v nichž většinou vystupuje jako součást legislativního mechanismu nutná pro dovršení příslušné procedury, existují dva body, které jsou pro mne rozhodující. Prezident zastupuje stát navenek, sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy. Je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Proč vyzdvihuji právě tyto pravomoci? Protože jsme ve válce, ve válce zůstaneme po dobu mandátu budoucí hlavy státu a pravděpodobně i po jeho vypršení. Dnes je nejpalčivějším problémem Rusko. Pokud se podaří tuto agresivní zemi zpacifikovat, vyvstane další hrozba v podobě Číny.

Pro mě je právě tento faktor dominantní při výběru z kandidátů na hlavu českého státu v roce 2023. Současný premiér dokáže výzvám dostát. Zbývá prezident. Snad nemusím dodatečně vysvětlovat, kdo z kandidátů odpovídá představě hlavy státu, která má úctyhodnou vojenskou průpravu a zároveň zkušenost v mezinárodní politice včetně dříve získaných konexí. Tím pro mě končí debata, zda Petr, nebo Danuše. Andrej jako ingot z dob reálného socialismu v úvahu nepřichází vůbec.

Teď k amatérskému taktizování. To po mně totiž žádají mnozí lidé na Twitteru. Konkrétně abych držel ústa a nesmál se pokusům Danuše Nerudové předstírat, že je česká Zuzana Čaputová. Jenže jak se jí nezasmát? Stačí se podívat na čerstvý artefakt z její kampaně, na kterém vidíte křečovité úsměvy a samé bílé zuby Nerudovic rodiny.

Hraje se na to, že jedním z argumentů, které mají získat voliče pro tuto kandidátku, jsou její zuby. Nechám stranou zatažení dítěte do politiky (uvedený příklad není jediný) a nevyjasněné postavení manžela jak v kampani, tak především v případě zvolení manželky na Hrad.

Je-li někdo směšný až trapný a zároveň doposud neprokázal kvalifikaci pro funkci, o kterou se uchází, nevidím důvod, proč bych nemohl vyjádřit názor na takovou osobu. Obvyklá námitka zní: „Buďte zticha, může se stát, že ve druhém kole se ocitne Babiš proti Nerudové!“

Může se to stát. Ale přijde-li potom k volbám tolik mentálně plachých spoluobčanů, že zvítězí Babiš, nezmění na tom můj současný postoj vůbec nic. Jinak bych samozřejmě v takové konstelaci pro Babiše nehlasoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám