Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pro čtrnáct – Petr Šabata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč? Jaký smysl má smrt čtrnácti nevinných lidí po útoku chladnokrevného vraha? Proč právě oni? Proč si osud tak krutě zahrál? Jak se s takovým otřesem vyrovnat? Pro pozůstalé a blízké to bude nesmírně obtížné, vyjadřujme jim účast, podporu, nabídněme pomoc. A pro společnost může být tato tragédie i pobídkou k semknutí a spolupráci.

Foto: Novinky

Petr Šabata

Článek

Vlastně dobře to pojmenoval premiér Petr Fiala, který vzkázal občanům, aby mysleli na ty, kdo přišli o své blízké a letošní Vánoce pro ně budou nepředstavitelně smutné. „Sdílejme s nimi jejich zármutek a bolest. V této těžké chvíli bychom se měli spojit svou ohleduplností a vzájemným porozuměním, a tím vyjádřit úctu obětem tohoto brutálního zločinu,“ uvedl.

Čtrnáct zmařených životů má moc, věřím, proměnit společnost, posílit její soudržnost a odolnost a třeba ovlivnit i podobu politiky.

Možná je to představa naivní – vždyť ani jiné tragédie a krize nezměnily zemi na delší čas. Psychiatři vědí, že reakce společnosti na krize má několik etap – od heroické přes idylickou, kdy se lidé semknou a pomáhají, chovají se obdivuhodně, což trvá zpravidla několik týdnů. Pak přijde deziluze. Frustrace, konspirační teorie, hledání viníků, to vše otravuje společnost měsíce, někdy i roky.

Přesto věřím, že úcta k obětem sprosté vraždy nás přiměje, abychom začali upřednostňovat to, co nás spojuje. Že budeme schopni vyměnit odstup a zdrženlivost za větší pochopení, sobeckost za spolupráci. A týká se to i politiků.

Protože obdivuhodná reakce české společnosti na ruskou agresi na Ukrajině a vstřícnost k uprchlíkům ukázaly, že umí být pozitivní a pomáhající výjimečně dlouho. Že je jí někdy vlastní schopnost upřednostnit společné zájmy.

Vím, že tahle předpověď se může ukázat jako bláhová. Že mezi lidmi a ve společnosti, o politicích nemluvě, to takhle chodí jen výjimečně. Už po Novém roce může být život zase šedivý, zatížený denními starostmi a politickým soupeřením.

Ale některé okamžiky ze života pospolitosti v Česku dávají naději. Kvůli čtrnácti statečným a jejich blízkým bychom je měli zopakovat. Václav Havel dodal slovu naděje důležitý význam: Je to jistota, že něco má smysl.

A americký profesor environmentálních studií David Orr doplňuje: „Naděje je víra, že věci se vyřeší, ať jsou vyhlídky jakékoliv. Naděje je slovo s vyhrnutými rukávy.“

Související články

Česko halí státní smutek

Česká republika drží státní smutek, který vláda vyhlásila na sobotu v souvislosti se čtvrteční střelbou na pražské filozofické fakultě. Obětí řádění studenta...

Výběr článků

Načítám