Hlavní obsah

Podmínku pro dřevorubce, který roky znásilňoval dívku, prověří nejvyšší žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Případ, kdy trestní senát brněnského soudce Miroslava Nováka zmírnil dřevorubci tříletý trest vězení na podmínku za roky znásilňování nevlastní dcery, přezkoumá Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Jedná se o další ze série reakcí řady institucí z předešlých dní, kdy na rozsudek, který vyvolal vlnu pobouření, upozornily Novinky.

Dřevorubec za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínku.Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

O vývoji v případu muže odsouzeného za zneužívání nevlastní dcery NSZ v pátek informovalo na síti X s tím, že se jedná o vlastní podnět založený na veřejně dostupných poznatcích.

„Zároveň evidujeme také podnět k podání dovolání od nezúčastněných osob. Vyžádali jsme si informaci o dosavadním postupu od kolegů z OSZ ve Vyškově a KSZ v Brně a především vyčkáme na písemné vyhotovení rozhodnutí Krajského soudu v Brně, které dopodrobna přezkoumáme a vyhodnotíme, zda jsou dány podmínky pro podání dovolání k Nejvyššímu soudu,“ sdělil úřad.

Přezkoumání případu přislíbilo rovněž ministerstvo spravedlnosti, přičemž pravomocný verdikt by ještě mohl být zvrácen dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Blažek prověřuje postup soudu, který uložil podmínku za roky znásilňování nezletilé

Krimi

Případ, na který v předešlých dnech upozornily Novinky, vyvolal nebývalou vlnu reakcí. Šlo zejména o odpor k rozhodnutí trestního senátu soudce Miroslava Nováka, který otčímovi zmírnil původně uložený tříletý trest vězení na podmínku. U odborné veřejnosti rozhodnutí vyvolalo doslova pobouření.

Lesní dělník si znásilňovaní tehdy ještě nezletilé nevlastní dcery natočil a dívku pak vydíral, aby mu byla po vůli. Minulý týden se mu ale podařilo obměkčit soudní senát slovy o tom, že se musí starat o rodinu, neboť stále žije s matkou znásilňované dívky a jejími dalšími dětmi.

Soud se při zmírnění rozsudku odkázal i na závěry znaleckého posudku s tím, že prožité utrpení by snad nemělo mít do budoucna na dívku zásadní negativní dopad.

Proti zdravému rozumu. Odborníky pobouřila podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Krimi

Tvrzení o fungující rodině vyvrátila v rozhovoru s Novinkami sama družka, kterou justice vůbec nevyslechla. Úvahy o ne tak velké psychické újmě nepotvrdila sama realita, neboť dívka se pokusila několikrát o sebevraždu, sebepoškozuje se a je opakovaně hospitalizovaná na psychiatrii.

Na podporu oběti vznikla v uplynulých dnech sbírka, za kterou stojí iniciativa Pod svícnem. Vybrané prostředky budou použity například na terapeutickou péči, ale i oblečení či potraviny. Přispět můžete na platformě Donio na tomto odkaze.

„Vůbec jsem to nečekala, všem hrozně děkuji, vše sleduji, o všech vím,“ řekla v pátek dívka Novinkám v reakci na události posledních dnů.

Budu moci začít nový život, děkovala za vlnu solidarity roky znásilňovaná dívka

Krimi

Kvůli rozsudku se v úterý 23. ledna od 18:00 uskuteční před ministerstvem spravedlnosti demonstrace, kterou svolaly organizace Konsent a Amnesty International.

„Tento případ je jen další z mnoha, kde se ukazuje, že naše justice selhává při poskytnutí spravedlnosti obětem. Nemůžeme nadále mluvit jen o excesu. Soudci a soudkyně, kteří soudí sexualizovanou trestnou činnost, nemají povinnost se v této problematice vzdělávat,“ uvedli podle Seznam Zpráv organizátoři protestu.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Dřevorubec za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínku.

„Mám strach, aby se teď otčím neukájel na mladší sestře,“ řekla roky znásilňovaná dívka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám