Hlavní obsah

Budu moci začít nový život, děkovala za vlnu solidarity roky znásilňovaná dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejdříve vlna zděšení, zloby a odporu, potom i velký příval solidarity. Tak vypadá příběh dvacetileté dívky, kterou tři roky znásilňoval její nevlastní otec. Případ, na který upozornily Novinky, získal pozornost takřka celého Česka po rozsudku Krajského soudu v Brně, který otčímovi zmírnil původně uložený tříletý trest vězení na podmínku.

Dřevorubec za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínkuVideo: Novinky

 
Článek

Díky zveřejněnému případu se vzedmula nebývalá vlna reakcí, po níž přezkoumání případu přislíbilo ministerstvo spravedlnosti i Nejvyšší státní zastupitelství. Verdikt by totiž ještě mohl být zvrácen dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Současně s tím lidé začali přispívat dívce ve sbírce, kterou založila iniciativa Pod svícnem, pomáhající obětem násilí. Zájemci stále mohou přispět zde.

„Mám strach, aby se teď otčím neukájel na mladší sestře,“ řekla roky znásilňovaná dívka

Krimi

Pojmenovala ji sbírka „pro Aničku“, ale jméno je smyšlené, aby oběť mohla zůstat v anonymitě. V pátek dopoledne už byly vybrány takřka tři miliony korun.

„Vůbec jsem to nečekala, všem hrozně děkuji, vše sleduji, o všech vím,“ řekla dívka Novinkám v reakci na události posledních dnů.

„Chtěla bych pozdravit všechny milé dárce a všechny, kteří mi jakýmkoli způsobem posílají podporu,“ uvedla.

Věřím, že díky vám budu moci začít nový život
dívka

„Nesmírně si vaší pomoci vážím. Je to pro mě nepředstavitelné, že po tom všem se mi dostane tolik pomoci. Věřím, že díky vám budu moci začít nový život. Nevím, co bych si bez vás počala. Patří vám mé díky,“ děkovala všem za podporu.

Matka vyvrátila, že rodina žije pohromadě

Lesní dělník si znásilňovaní tehdy ještě nezletilé nevlastní dcery natočil a dívku pak vydíral, aby mu byla po vůli.

Minulý týden se mu ale podařilo obměkčit senát v čele s Miroslavem Novákem slovy o tom, že se musí starat o rodinu, neboť stále žije s matkou znásilňované dívky a jejími dalšími dětmi.

Dřevorubec roky znásilňoval nevlastní dceru. U soudu si přesto vyskuhral podmínku

Krimi

Soud se při zmírnění rozsudku odkázal i na závěry znaleckého posudku s tím, že prožité utrpení by snad nemělo mít do budoucna na dívku zásadní negativní dopad.

Tvrzení o fungující rodině vyvrátila v rozhovoru s Novinkami sama družka, kterou justice vůbec nevyslechla.

Úvahy o ne tak velké psychické újmě nepotvrdila sama realita, neboť dívka se pokusila několikrát o sebevraždu, sebepoškozuje se a je opakovaně hospitalizovaná na psychiatrii.

„Pokud se vůbec uzdraví, bude to trvat dlouho. Má vážné problémy,“ řekla matka dívky, již roky znásilňoval otčím

Domácí

Soudce „se proslavil“ domáháním se milionů za dojíždění

Verdikt nad dřevorubcem zmírnil senát v čele se soudcem Miroslavem Novákem.

Ten se výrazněji zapsal do povědomí justice tím, že se po svém nezákonném přeložení na jihlavskou pobočku brněnského krajského soudu začal domáhat za dojíždění a nemajetkovou újmu několika milionů korun.

Nárok pak vzal z velké části zpět, nakonec se mu podařilo vysoudit několik tisíc korun.

Soudce chtěl přes půl milionu za dojíždění, s žalobou neuspěl

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám