Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Mír a spravedlnost – Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mír a spravedlnost. Pod tímto titulem vyšla u nás petice za ukončení rusko-ukrajinské války. Ačkoli ji podepsala řada poměrně inteligentních a vzdělaných lidí, je zmatená, naivní a pokrytecká.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Petice totiž požaduje, aby Západ usiloval o spravedlivý mír. Jak? Inu, „dlouhým bolestivým vyjednáváním“, k němuž volky nevolky prý musí jednou dojít.

Je to komické; odkud pisatelé berou tuhle jistotu? Petice také neříká, co za co se má vyhandlovat, ale dá se to domyslet. Za ukončení hospodářských sankcí Ruska, vyzbrojování Ukrajinců a uznání okupace jižní Ukrajiny by měl Putin válčení zastavit. Mluvit po devastaci Ukrajiny, desetitisících obětí a milionech uprchlíků o spravedlnosti je víc než absurdní, mrtví totiž nemlčí a vyžadují Putinovu kapitulaci, potrestání válečných zločinců a hospodářské reparace. Petice Čecháčků šermuje mírem a spravedlností, aby svému mnichovanství dodala morální auru.

Petičníci říkají, že „do hlavy ruským vládcům nevidí“. To je velká škoda, protože oni se se svými záměry vůbec netají. Ukrajinský národ chtějí zlikvidovat, respektive podrobit vládě kolaborantů, jakou už mají v sousedním Bělorusku. Proč by se měli svého záměru vzdát? Jsou přesvědčeni, že Kyjev srovnají se zemí a okupační vládu nastolí. Ze strategických chyb se poučili, chystají se k další mobilizaci a jarnímu útoku ze severu. A nepochybně budou pokračovat do vyčerpání. Jsou hluboce přesvědčeni, že Ukrajinci zvítězit nemohou a západní podporu časem ztratí.

Podle barometru EU mají Evropané masivní obavy z inflace (93 procent) a z bídy (83 procent). A v Americe už mají v republikánské straně mírně navrch odpůrci vojenské pomoci Ukrajině (52:48).

Známý stratég americké real politiky Henry Kissinger v prosinci připomněl pokus o ukončení konfliktu uprostřed jatek první světové války. Obě válčící strany tenkrát nemohly připustit pat, předválečný stav, to by ty statisíce mužů zahynuly zbytečně, a tak se strojní pušky opět rozjely. Neméně totální je ale i dnešní válka na Ukrajině. Buď Západ propadne materialismu jako čeští petičníci, kteří po vzoru bližší košile než kabát doslova roní slzy nad nadcházející chudobou, a Ukrajince zradí, nebo je bude podporovat tak dlouho, až nakonec Rusko utahají.

Budoucnost neznáme, ale Putin vede marnou válku, protože na administrativu tak velké země nemá sílu, a Ukrajinci, tak jako jejich bratranci Poláci, se ani pod okupační vládou nikdy nevzdají. Zdá se, že tomu u nás mnozí nerozumějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám