Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kdepak dezinformace, ale ideologický boj – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok Hamásu na Izrael překvapil nejen svou brutalitou, ale také tím, že ho nic neavizovalo. Hamás sice od doby, kdy v roce 2007 ovládl Pásmo Gazy, opakovaně ostřeloval Izrael, ale podobný útok, kdy povraždil 1400 civilistů, nikdo nečekal.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Není to však jen selhání tajných služeb, ale také selhání úsudku, opětovné nepochopení, že ne všichni vyznávají stejné hodnotové žebříčky jako západní liberální demokracie.

Není to však jediný podobný případ. Podobné to bylo i v případě útoku Ruska na Ukrajinu. V obou případech se ukázalo, že tolerování podobných režimů se nevyplácí a obchod s nimi je nezmění.

Zejména v Německu panovalo přesvědčení, že Rusko si lze koupit, že za možnost mít obstojný podíl z výsledků kombinace vyspělé německé technologie s ruskými nerostnými zdroji se vzdá svých imperiálních plánů.

U této mylné ideje, že všem jde jen o peníze, o to mít se dobře a udržet se u moci, setrvala část Západu, zejména v EU, i po agresivních krocích Ruska. To nejprve připravilo Gruzii o Abcházii a Jižní Osetii a pak anektovalo ukrajinský Krym a živilo konflikt na Donbasu.

S Ruskem se však „výhodně“ obchodovalo dále s tím, že jde o projev jakéhosi svérázu ruské politiky, který musíme brát jako takovou výstřednost.

Loni v únoru se naplno ukázalo, že putinovskému Rusku šlo více o obnovu rozlohy impéria než o ekonomický růst. Pro Kreml to byla priorita, i když to znamenalo zhoršení životní úrovně Rusů.

To se jim sice nelíbilo, videa Alexeje Navalného, jak si věrchuška žije na jejich úkor, s chutí sledovali ještě před válkou, ale stejně volili Putina. Idea velikého a silného Ruska, která byla široce prosazovaná, se stala i pro ně důležitější.

V případě Hamásu to bylo podobné. Panovalo přesvědčení, že Hamás se snaží ostřelováním Izraele zlepšit situaci Pásma Gazy, které je pod izraelskou blokádou. Že tímto způsobem jen Izraelce vydírá, aby se tam dostalo více pomoci, peněz, zboží.

Ne, bylo to přesně naopak. Neplatí tu poučka ze Severní Koreje, že ta válku nikdy nezačne, protože by ji to zničilo a Kimové by přišli o své království.

Prioritou Hamásu je „osvobodit“ celou Palestinu „od řeky až k moři“, tedy zlikvidovat Izrael. Hesla Palestinců nejsou nějakou hyperbolou, jakýmsi místním folklórem. Jsou brána zcela vážně.

Palestinci také mají jiný hodnotový žebříček, na prvním místě je porážka Izraele, který je vyhnal v rámci nakby a okupuje jejich území. Pomoc, která se jim poskytne, na jejich názoru nic nezmění a Hamásu slouží k dosažení vlastních cílů. Žádné disentní názory nejsou.

Pokud někomu připadá divné, že se lidé nechtějí mít lépe a nevadí jim, když peníze nejsou určené k zlepšování životní úrovně, nechť se obrátí k jedné z nejdéle existujících říší, ke starověkému Egyptu.

Neuvěřitelně nákladné pyramidy se tam budovaly od 26. do 18. století před naším letopočtem, dynastie se sice střídaly, ale pyramidy se stavěly dál, pro společnost obrácenou k posmrtnému životu představovaly klíčovou hodnotu.

V západní společnosti naštěstí panuje svoboda vyznání a názorová pluralita, protože střetávání názorů přispívá k evoluci.

Je si však třeba uvědomit, že pluralita nesmí přejít v názorovou anarchii, kdy si nositelé všech názorů nárokují stejný prostor a zbavují společnost jejího étosu. Tvrzení, že země je placatá, není projev svobody názoru, ale nevzdělanosti.

Západ si musí uvědomit, že nechává pronikat do svého prostoru i ideologie, jejichž cílem je ho zničit. Radikální muslimové netouží jen vyznávat svou víru, ale chtějí ji i šířit, jak je ostatně jejich úkolem.

Přejí si, aby se sekulární společnost změnila v muslimskou a aby byla Amerika, onen symbol Západu, zničena a rozšířil se chalífát.

Rusko zase touží obnovit impérium a používá k tomu z dob Sovětského svazu dobře známý ideologický boj, kdy říká, že Západ je prohnilý a ono jako jediné nese ty správné ideje.

Všichni využívají možnosti v demokracii svobodně šířit své názory. To není volání po jejich zákazu, Západ se nesmí zbavit své přednosti v podobě plurality a demokracie, ale nesmí umožnit nedemokratickým společnosti využívat slabin demokracie nebo s nimi kšeftovat.

Musí jasně ukazovat své přednosti v reálu, a ne v podobě prázdných hesel, utápět se v sebemrskačství a v žabomyších sporech o počet genderů či přicházet s pitomými nápady na omezení chovu zvířat. Toho všeho využívají jeho soupeři.

Západ by neměl zapomínat, že se Sovětský blok s USA za Reagana nejen uzbrojily, ale jaký dopad měla na socialistické země západní kultura reprezentovaná rockem a filmy v podobě Hvězdných válek.

Reklama

Výběr článků

Načítám