Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kde jsou Piráty slibovaní IT odborníci? – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijímačky na střední školy se zvrhly v chaos. Školy po druhém kole nevědí, kdo do nich nastoupí, protože se používá archaický nepropojený systém evidence žádostí. Ministerstvo práce nestíhá vyřizovat žádosti o podporu a žádat o důchod se musí s předstihem, aby se na první výplatu nemuselo čekat několik měsíců. Sílí volání po digitalizaci, působí ale jako hlas volajícího na poušti.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Kdyby se při přijímačkách používaly počítačové databáze, ve druhém kole by mohlo být hned jasno, na kterou školu zájemce nastoupí, i když splnil podmínky pro přijetí u více škol, protože by u nich uvedl, kterou upřednostňuje. Zdá se to prosté, přesto se tak neděje, i když máme ve vládě Piráty, kteří o sobě tvrdí, že mají IT v malíčku.

Výsledek jejich činnosti v oblasti digitalizace je však tristní. Za půldruhého roku se nic moc nezměnilo, pouze podle rakousko-uherského vzoru rozšířili byrokracii – zřídila se Digitální a informační agentura (DIA).

Místo řešení aktuálních palčivých problémů pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš minulý týden avizoval, že na nových občanských průkazech nebudou rodná čísla. Důvod, proč se tomu věnuje, je prostý – je kovaný byrokrat. Poslední rozvrh opakovaně odkládaného ukončení používání rodných čísel počítá s tím, že se od roku 2025 nebudou uvádět na občanském průkazu, takže se to musí udělat. Termín je svatý. Co na tom, že Národní ekonomická rada vlády (NERV) nedoporučila ministru pro místní rozvoj pokračovat v útlumu rodných čísel, protože peněz na digitalizaci by se dalo využít smysluplněji.

Zpráva o občanských průkazech bez rodných čísel vyvolala bouři nevole, protože se stále hojně využívají jako jediný univerzální identifikátor. K jejich náhradě NERV podotkl: „Existují závažné pochybnosti, zda takový systém vůbec bude fungovat pro jednoznačnou identifikaci občanů ve všech myslitelných životních situacích.“ Nesmí se zapomínat, že může nastat blackout nebo vypadnou mobilní a počítačové sítě a elektronické údaje nebudou k dispozici. A v tu chvíli je potřeba mít k dispozici dokument s jednoznačným identifikačním údajem, jako je právě rodné číslo.

Když se objevila analýza, že by vše vyšlo na 56 miliard korun, Bartoš sumu hned zpochybnil. Podle něj je nadsazená, protože analýza vyčíslovala, na kolik by přišlo rušení rodných čísel, zatímco on plánuje rodná čísla jen utlumovat. Jaký je v tom rozdíl, nevysvětlil. Kolik bude stát ono utlumení, ovšem neví. Pracuje se však na tom, aby byl co nejdřív získán kvalifikovaný odhad.

Pod tlakem Bartoš opustil pevnou obranu a začal se kroutit jako had. Na termínu prý nelpí, je ochoten o něm jednat, ale hlavně vše spadá pod ministerstvo vnitra, takže za nic nemůže. Digitalizace ovšem spadá pod jeho ministerstvo.

Jak vidno, Piráti nejsou žádné štiky v bahnitém politickém rybníku, jak se zdálo z jejich působení v opozici. V klidných vodách u dna se jim naopak líbí. Hlavně však vyšlo najevo, že nejsou žádní odborníci na IT, jak tvrdili. To by to u nás vypadalo lépe. Možná by měli vyrazit do Estonska nabrat zkušenosti, pomoc s digitalizací nabízí všem, jak soukromým subjektům, tak státním.

Digitalizace má být jedním z klíčů k úsporám, měla by vést ke snížení počtu zaměstnanců na úřadech. Situace s podporami a důchody však působí, že se spíš budou muset úředníci přijímat.

Bartošovi však chybí i selský rozum. Zapomněl, že když něco funguje, tak se do toho nemá vrtat. Z rodného čísla se sice dá poznat věk a pohlaví, ale pořád slouží při vyplňování některých typů daňových přiznání a pracuje se s ním i ve zdravotnictví. Plánovaná náhrada děsí svojí komplikovaností, protože rodná čísla má nahradit hned několik čísel, agendový identifikátor fyzické osoby, bezvýznamový směrový identifikátor, stykový identifikátor a klientský identifikátor. Možná to bude dobře fungovat z hlediska ochrany dat, ale pro uživatele to bude komplikované. Rodná čísla totiž nepotřebují jen úřady, používají se i při uzavíraní různých smluv. A pokud se číslo bude po určité době měnit, jako při výměně občanského průkazu, způsobí to komplikace. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Při náhradě rodných čísel by se taky nemělo zapomínat, jak dopadly elektronické zdravotní knížky IZIP nebo Univerzální karta Pražana.

Reklama

Výběr článků

Načítám